Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Galéria > Galéria, 2015-2016 > Terepi mérés és békamentés
Óvoda Általános iskola Gimnázium Kollégium Zeneiskola Könyvtár Sajtószoba Támogatóink Galéria

Határtalanul
OFI EMMI
NKA
Müpa Partneriskola

A kétéltűek fennmaradása világszinten veszélyben van; Magyarországon minden béka, varangy, gőte vagy szalamandra faj védettséget élvez. 

A tavasz minden évben előcsalja a barna ásóbékákat  (Pelobates fuscus) föld alatti telelő helyükről, akik nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket. A terelőkerítés tövében leásott vödrökbe esett békákat kell összegyűjteni és átvinni őket az út túloldalára, ahol megkezdik szaporodásukat a farmosi nádasban.

Március 18-án - a Víz Világnapjához kapcsolódóan - Gábor tanár úr és  húsz tehetségszakkörös gimnazista vett részt a hagyományos márciusi békamentésen, Farmoson. Idén ismét a Patrona Óvi húsz óvodása is eljött velünk. Nagyszerű élményt jelentett az Óvodások lelkesedése és bátorsága.

Az éjszakai és hajnali időjárás koranyáriasan meleg volta miatt csak nyolc békát sikerült megmentenünk: hét barna ásóbékát és egy vöröshasú unkát. Reméljük, hogy jövőre sokkal több béka veszi igénybe a mi segítő szolgálatainkat! 

Ismételten hálásan köszönjük Németh András természetvédelmi munkatárs szakszerű, humoros és rendkívül érdekes kalauzolását.

                                                            Oláh Gábor, Tehetségpont vezető

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó