Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Bakos Borbála az ENSZ delegációjával New Yorkban

A Boldogasszony Iskolanővérek delegációja részt vesz az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának munkájában

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) nemzetközi delegációja, melynek tagjai között a Brazíliában, Magyarországon és az Egyesült Államokban működő iskolanővéri iskolák diákjai is helyet kapnak, részt vesz az Egyesült Nemzetek nők helyzetét vizsgáló bizottságának 63. ülésszakán, mely március 11-22. között kerül megrendezésre New Yorkban. A 2019-es ülésszak kiemelt témái a társadalmi védőháló rendszerei, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőséget szolgáló fenntartható infrastruktúra, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítése.

A kiemelt témák mellett a bizottság értékeli majd azt is, hogy a tagországok milyen lépéseket tettek a 60. ülésszak közösen elfogadott határozatainak megvalósítása, azaz a nők szerepvállalásának erősítése és a fenntartható fejlődéssel való kapcsolat érdekében.

A kéthetes ülésszakon a tagállamok mellett az ENSZ egyéb szervezeteinek, valamint nem kormányzati szervezeteknek a képviselői, így a Boldogasszony Iskolanővérek is részt vesznek.

 “A társadalmi védőrendszerek kiemelt szerepet játszanak a nemek közötti egyenlőség valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítésében” – mondta Eileen Reilly SSND nővér, , az SSND ENSZ-NGO hivatalának vezetője, összekapcsolva a bizottság témáját az 5. számú Fenntartható Fejlődési Céllal. “Ezeknek a rendszereknek, amelyek az egyetemes védelmet hivatottak elősegíteni, választ kell adniuk az olyan kihívásokra is, mint például a nem fizetett ápolási munka, amelyben szinte kizárólag a nők és a lányok érintettek.”

Az 1993 óta az ENSZ Tájékoztatási Főosztályán nem kormányzati szervezetként nyilvántartott Boldogasszony Iskolanővéreknek különleges tanácskozási státusza van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), melynek köszönhetően arra is van lehetőségük, hogy megfontolásra érdemes nyilatkozatokat fogalmazzanak meg az ENSZ főtitkárának és a nők helyzetét vizsgáló bizottságnak. A korábbi nyilatkozatok (2016, 2017) kifejezésre juttatták az iskolanővérek elkötelezettségét aziránt, hogy a nők és a lányok is kapjanak szerepet az őket érintő tanácskozásokon, hogy hallatni tudják a hangjukat.

A Boldogasszony Iskolanővérek idei delegációjában helyet foglaló gimnazista és egyetemista lányok is ezt az elkötelezettséget juttatják kifejezésre. Az iskolanővéri delegáció tagjaként 11 éve vesznek részt gimnazista és egyetemista lányok a nők helyzetét vizsgáló bizottság tanácskozásain.

Eileen nővér mellett a kéthetes ülésszak munkájának első hetében csatlakozik a delegációhoz Carolyn Jost nővér, SSND az Illinois állambeli Brookfieldből, Beatriz Martinez-Garcia nővér a New York állambeli Woodhavenből, és a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában lévő iskolák diákjai Magyarországról, Brazíliából és az Egyesült Államokból. 

Az Egyesült Államokban, Baltimore-ban működő Notre Dame of Maryland University hat egyetemi hallgatóval és két tanárral képviseli magát a delegációban.

A Boldogasszony Iskolanővérek kongregációja öt kontinensen szolgálatot teljesítő női szerzetesközösség. A nővérek az egész világra kiterjedő vízióval folytatják nevelő munkájukat, és hisznek abban, hogy a világot az egyén átformálásán keresztül lehet jobbá tenni. A nővérek és munkatársaik a nők, a fiatalok, valamint a szegények és a peremen élők szerepvállalásának erősítésén, valamint a szegénység és az igazságtalanság rendszereinek felszámolásán dolgoznak. Jelenleg közel 2500 iskolanővér lát el szolgálatot a világ 30 országában.

 

###

 

További információk a nők helyzetét vizsgáló bizottságról: http://www.unwomen.org/en/csw/csw63-2019.
A Boldogasszony Iskolanővérek friss információkat osztanak meg a 63. ülésszakról itt: www.gerhardinger.org

További információk a Boldogasszony Iskolanővérekről: www.gerhardinger.org  vagy www.ssnd.org

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés PHÉrték
május 24. péntek
08:00 Ovi - Néri Szent Fülöp Gyógypedagógus Csoport ünnepe
május 27. hétfő
Ovi - Elszökött az óvoda
május 29. szerda
08:00 Kompetenciamérés - 6-8-10. évf
18:00 Zeneiskolai gálahangverseny
május 30. csütörtök
16:30 Ált.isk - Néptáncgála
június 01. szombat
10:00 Ovi - Te Deum
június 03. hétfő
08:00 Gimn. - Tantárgyi vizsgák
június 04. kedd
08:00 Nemzeti Összetartozás Napja - 11.AB
17:00 Gimn.- 2019/20 7.AB szülői értekezlet
június 05. szerda
Gimn. - Emelt szintű szóbeli érettségik
június 07. péntek
08:00 Ovi - Szent Ágnes csoport ünnepe
június 12. szerda
16:30 Ált.isk - 6.évf. búcsú
június 13. csütörtök
08:00 Gimn. - Köszönet a technikai munkatársaknak
09:00 Gimn. - DÖK Sportnap
16:00 Ált.isk - Te Deum
17:00 Ált.isk - Tanévzáró + Bizonyítványosztás
június 14. péntek
Utolsó tanítási nap
09:00 Gimn. - Te Deum
10:00 Gimn.-Tanévzáró + Bizonyítványosztás
június 17. hétfő
Vízi kalandsport tábor (Szentendre)
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.A
június 20. csütörtök
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
június 21. péntek
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
június 22. szombat
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó