Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Bakos Borbála az ENSZ delegációjával New Yorkban

A Boldogasszony Iskolanővérek delegációja részt vesz az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának munkájában

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) nemzetközi delegációja, melynek tagjai között a Brazíliában, Magyarországon és az Egyesült Államokban működő iskolanővéri iskolák diákjai is helyet kapnak, részt vesz az Egyesült Nemzetek nők helyzetét vizsgáló bizottságának 63. ülésszakán, mely március 11-22. között kerül megrendezésre New Yorkban. A 2019-es ülésszak kiemelt témái a társadalmi védőháló rendszerei, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőséget szolgáló fenntartható infrastruktúra, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítése.

A kiemelt témák mellett a bizottság értékeli majd azt is, hogy a tagországok milyen lépéseket tettek a 60. ülésszak közösen elfogadott határozatainak megvalósítása, azaz a nők szerepvállalásának erősítése és a fenntartható fejlődéssel való kapcsolat érdekében.

A kéthetes ülésszakon a tagállamok mellett az ENSZ egyéb szervezeteinek, valamint nem kormányzati szervezeteknek a képviselői, így a Boldogasszony Iskolanővérek is részt vesznek.

 “A társadalmi védőrendszerek kiemelt szerepet játszanak a nemek közötti egyenlőség valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítésében” – mondta Eileen Reilly SSND nővér, , az SSND ENSZ-NGO hivatalának vezetője, összekapcsolva a bizottság témáját az 5. számú Fenntartható Fejlődési Céllal. “Ezeknek a rendszereknek, amelyek az egyetemes védelmet hivatottak elősegíteni, választ kell adniuk az olyan kihívásokra is, mint például a nem fizetett ápolási munka, amelyben szinte kizárólag a nők és a lányok érintettek.”

Az 1993 óta az ENSZ Tájékoztatási Főosztályán nem kormányzati szervezetként nyilvántartott Boldogasszony Iskolanővéreknek különleges tanácskozási státusza van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), melynek köszönhetően arra is van lehetőségük, hogy megfontolásra érdemes nyilatkozatokat fogalmazzanak meg az ENSZ főtitkárának és a nők helyzetét vizsgáló bizottságnak. A korábbi nyilatkozatok (2016, 2017) kifejezésre juttatták az iskolanővérek elkötelezettségét aziránt, hogy a nők és a lányok is kapjanak szerepet az őket érintő tanácskozásokon, hogy hallatni tudják a hangjukat.

A Boldogasszony Iskolanővérek idei delegációjában helyet foglaló gimnazista és egyetemista lányok is ezt az elkötelezettséget juttatják kifejezésre. Az iskolanővéri delegáció tagjaként 11 éve vesznek részt gimnazista és egyetemista lányok a nők helyzetét vizsgáló bizottság tanácskozásain.

Eileen nővér mellett a kéthetes ülésszak munkájának első hetében csatlakozik a delegációhoz Carolyn Jost nővér, SSND az Illinois állambeli Brookfieldből, Beatriz Martinez-Garcia nővér a New York állambeli Woodhavenből, és a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában lévő iskolák diákjai Magyarországról, Brazíliából és az Egyesült Államokból. 

Az Egyesült Államokban, Baltimore-ban működő Notre Dame of Maryland University hat egyetemi hallgatóval és két tanárral képviseli magát a delegációban.

A Boldogasszony Iskolanővérek kongregációja öt kontinensen szolgálatot teljesítő női szerzetesközösség. A nővérek az egész világra kiterjedő vízióval folytatják nevelő munkájukat, és hisznek abban, hogy a világot az egyén átformálásán keresztül lehet jobbá tenni. A nővérek és munkatársaik a nők, a fiatalok, valamint a szegények és a peremen élők szerepvállalásának erősítésén, valamint a szegénység és az igazságtalanság rendszereinek felszámolásán dolgoznak. Jelenleg közel 2500 iskolanővér lát el szolgálatot a világ 30 országában.

 

###

 

További információk a nők helyzetét vizsgáló bizottságról: http://www.unwomen.org/en/csw/csw63-2019.
A Boldogasszony Iskolanővérek friss információkat osztanak meg a 63. ülésszakról itt: www.gerhardinger.org

További információk a Boldogasszony Iskolanővérekről: www.gerhardinger.org  vagy www.ssnd.org

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés PHÉrték
március 25. hétfő
08:00 Gimn. - Reggeli ima │Gyümölcsoltó Boldogasszony
11:00 Ált.isk - Úrangyala imádság a nővérekkel
április 02. kedd
14:30 Gimn. - Bibliaverseny
április 03. szerda
08:00 Gimn. - Leligyakorlat
április 04. csütörtök
12:00 Gimn. - Társadalomtudományi nap
április 05. péntek
12:00 Gimn. - Természettudományos nap
április 06. szombat
Gimn. - Kollégiumi hétvége
április 08. hétfő
Digitális témahét
Gimn. - Írásbeli nyelvi vizsgák a 10-11. évfolyam 1. nyelv, 11. év
április 09. kedd
08:00 Gimn. Történelem próbaérettségi
13:00 Éneklő Ifjúság - Nagy díszterem
április 10. szerda
16:00 Ovi - Keresztútjárás
április 11. csütörtök
07:45 Gimn. - Kilencedmise
18:00 Zeneiskola - Tavaszi hangverseny
április 12. péntek
09:00 Ált.isk - Keresztút
09:00 Gimn. Magyar próbaérettségi
16:00 Gimn. - Fogaóóra
április 13. szombat
Húsvéti szünet
április 15. hétfő
Ovi - Húsvétvárás
09:30 Tanári lelkigyakorlat Varga László püspök atyával
április 24. szerda
Szünet utáni 1. tanítási nap
07:45 Gimn. - Kilencedmise
08:00 Gimn. - Szóbeli nyelvi vizsga 11. évf. 2. nyelv
08:00 Ovi - Föld napja
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó