Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Ballagás 2020.

Ballagási ünnepségünk itt tekinthető meg.


A Tantestület karanténdala itt tekinthető meg.


A Patrona Hungariae Katolkus Iskolaközpont 2020. évi online érettségi ballagása a tantestület és a nővérközösség összefogásával készült Judit nővér technikai közvetítésével. Külön köszönet Dr. Farkasfalvy Judit tanárnőnek a filmes meghívóért és  Horváth Attilának a karanténdal szerkesztéséért. Szeretettel ajánljuk végzős tanítványainknak és az iskola nagy családjának, barátainknak!

 

Tartalom

 

00:00:00 Meghívó
00:02:43 Köszöntő
00:04:13 Terek és emlékek (virtuális ballagás az épületben)
 
00:14:17 Ballagási szentmise
  - 00:25:27 Káposztássy Béla atya prédikációja
  - 00:33:00 Rózsaszertartás
  - 01:06:25 Ballagási ima
  - 01:09:56 Patrona Himnusz
 
01:12:38 Ballagási műsor
  - 01:12:38: A 11. évfolyam üzenete
  - 01:17:36 Caccini Ave Maria és a 12. évfolyam beszéde
  - 01:27:48 Rubovszky Rita főigazgató ünnepi beszéde
  - 01:35:35 Díjak átadása
 
01:44:14 Karanténdal a nevelőtestület összefogásával Máté Péter nyomán
 
 

Rubovszky Rita főigazgató asszony beszéde

Drága 12-es lányok!

Szerintem nincs olyan tanár, nővér, dolgozó az iskolában, aki ha a ti évfolyamotokra gondol, ne 2017 tavaszára gondolna először…

Akkor, a Patronában egy áprilisi délelőtt  megállt az idő.  Ebben a kimerevedő pillanatban egy társatok, Panni a szemetek láttára, de veletek, az iskola közösségével küzdött az életéért.  Érdemes talán ma újra felidézni, napok múltán mit írt erről a mentőorvos:

„Ami a budapesti gimnáziumban történt az példaértékű, és kiválóan szemlélteti az ún. túlélési lánc fontosságát, amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Egy gimnazista lány nem kis részben társai és tanárai felkészültségének köszönheti az életét, akik még kiérkezésünk előtt mindent megtettek egy életet veszélyeztető helyzetben.

Aztán úgy folytatja:

Az első meglepetés már rögtön a megérkezéskor ért bennünket: a gimnázium kocsibeállója nyitva, az ajtóban valaki integet, mutatja hová tudunk beállni. Kiszállva az autóból, azonnal mondják, mutatják hova kell mennünk. (Még a liftet is lehívták, tartották, de ebben a helyzetben persze a lift kizárva, így gyalog megyünk a harmadik emeletre.) Ott újabb emberek mutatják az utat a tanteremhez. Ezek olyan magától értetődő, természetes dolgoknak tűnnek, pedig sokszor 5 -10 perc(!) is eltelik egy-egy helyszínen, mire „megtaláljuk" a beteget. A tanterembe belépve jött az újabb nagyon pozitív meglepetés: a kiürített teremben egy teljesen szakszerű alapszintű újraélesztés képe fogadott minket. Ezek a laikus ellátók – aza ti –egészen fantasztikus  mértékű és ritmusú újraélesztést végeztek.

Kulcsfontosságú, hogy akkor sem hagyták abba az újraélesztést, ami egyébként elég gyakori, amikor minket megláttak, hanem folytatták egészen addig: · amíg a legfontosabb eszközöket elővettük…

Orvosként azt tudtam mondani, hogy „Köszönjük, átvesszük!", megkezdve ezzel az emeltszintű újraélesztést .

A legfontosabb, mindennél fontosabb- írja a doktor úr, hogy mivel a túlélési lánc minden láncszeme megfelelően erősnek bizonyult, nem lévén leggyengébb, de még igazából gyenge láncszem sem, a beteg a történtek után lekerülhetett a lélegeztetőgépről.

A mai napon ízleljük újra ezt a nem mindennapi dicséretet: mivel a túlélési lánc minden láncszeme megfelelően erősnek bizonyult, nem lévén leggyengébb, de még igazából gyenge láncszem sem…

Különös hírmondók vagytok Ti Lányok! Olyan dolgokat enged meg nektek átélni, látni az Isten, amelyre senki sincs fölkészülve. Panni esete sokk volt, mely többeteket nagyon sokáig végigkísért, ugyanakkor katarzis is, hiszen szemtől szembe találtátok magatokat az élet csodájával. Soha nem feledhető módon megtapasztaltátok, hogy ha egy kritikus pillanatban az ember csak a másikra figyel, bekapcsolódik a túlélési láncba, akkor csoda történik, akkor az életet hoz, reményt, feltámadást.

Mintha ebben a mostani pillanatban újra megmerevedne az idő. Majd egyszer 25-30 év múlva , amikor a gyermeked arra a töritételre készül, hogy a „ A 2020-as Koronavírus-járvány társdalami, kulturális és gazdasági hatási”, akkor megfogalmazod majd, mi történt ezekben a hónapokban, de most számotokra az itt és most döntőpillanata ismerősként köszön vissza.

Hiszen ti már tudjátok, hogy ha a túlélési lánc minden láncszeme erősnek bizonyul, akkor megtörténik a csoda.

Akkor közösen hálát adtunk azért, hogy bepillanthattunk az Úristen számunkra, emberek számára felfoghatatlan működésébe. Egy életre megéltük, hogy csoda az,  mely által  egy közösség megtapasztalja az Isten kézzelfogható jelenlétét. Úgy éreztük, ebben a kegyelemben részesült iskolánk közössége azon a bizonyos szerdai napon. Az életmentő lányok igazgatói dicséretén  Jairus lányának történetét idéztem meg az Evangéliumból. A lányét, akit halottnak hittek, de nem az volt. Hiszen Jézus egyik csodája ez, hogy is fogalmaz? " hogy lássatok, és ti is higgyetek".

Úgy tűnik, ebben a csupa hiánnyal teli, furcsa időben hálát adhatunk azért, hogy ezt akkor megéltük.

Hiszen olyan dolgok történnek, amelyek soha a világtörténelemben. Kiderül, hogy lehet érintés nélkül ölelni, az emberek heteken belül összekapaszkodnak szerte a világban, városnegyedek, lakótelepek tapsolnak esténként rendületlenül az egészségügyi dolgozóknak, a fogyasztói társadalom szemünk láttára alakul át értékalapú közösséggé, kiderül, hogy a celeb-központú mesterségesen fenntartott média boldog, hogy kiléphet a rá kényszerített üzleti világból és jót tehet az on-line karanténdalaival.

Kiderül, hogy a túlélési láncban semmi nem fontos, amit eddig sulykoltak nekünk.

Kiderül, hogy többen néznek Magyarországon on-line misét, mint ahányan elmentek eddig templomba és megrendül a világ, amikor Ferenc pápa kimegy egyedül az Oltáriszentséggel a Szent Péter térre és megáldja a világot.

Járvány van, karantén van, semmi nincs, amit eddig életfontosságúnak gondoltunk-ballagás sincs, 11-es búcsúztató, bankett sincs- de a szemetek előtt jön létre a világban és közöttünk is az a túlélési lánc, amelynek az origója az Isten, és ha mindenki kezét megfogjuk, akkor nincs gyenge láncszem…de ti már ezt tudjátok!

Nem eresztünk el Titeket! Fogtuk a kezeteket eddig is, az elmúlt hetekben, fogtátok ti is egymás kezét és így lesz ez az érettségin is!

Legyetek egész életetekben hírmondói ennek! Ez a hivatásotok! Egyikőtök sem gyenge láncszem és senkit soha nem tekinthettek annak!  Mindegyikőtök, aki a képernyő előtt ültök, megpróbáltok válaszolni arra a kérdésre, hogy miért éppen veletek történik mindez, most egy pillanatra hunyjátok be a szemetek, fogjátok meg egymás kezét, töltsétek meg a ballagási tarisznyátokat emlékekkel, azokkal a rózsákkal, melyeket letettünk titeket képviselve az oltárra!

Isten adja, hogy egész életeteket  végigkísérje ez az igazi  húsvéti öröm, és akkor is higgyetek, ha nem látjátok színről színre,

 "míly hatalmas dolgokat művel az Úr keze erejével!"

Higgyétek el, hogy mindig az Isten az, aki azt mondja: köszönöm, innentől átveszem!

És tegyétek bele ebbe a tarisznyába a tanári kar karanténdalát is, melyet nagy szeretettel készítettük nektek!

 

Díjazottak 2020.

Boldog Gehardinger Terézia díj

Janka Júlia 12.A

Kedves Julcsi, köszönjük neked, hogy az osztályunkhoz csatlakozásod első pillanatától lendületet, lelkesedést, elfogadást és kreativitást hoztál közénk.

Köszönjük, hogy természetes egyszerűséggel éled meg a hited, és példát adsz mindnyájunknak segítőkészségből, közteherviselésből, önzetlenségből.

Köszönjük, hogy   végig kitűnő tanulmányi munkáddal inspiráltad a többieket, példát adtál kitartásból, munkabírásból.

Isten segítsen életed során, hogy megőrizhesd derűs, életigenlő hozzáállásodat minden jó ügyhöz, adja meg, hogy ki tudd bontakoztatni tudásodat, tehetségedet. Hited egyre mélyülő erőforrásként támogassa minden törekvésedet!

 

Tibold Sára 12.A

Kedves Sári, köszönjük neked, hogy közösségünk motorja voltál vidám, jószívű, lényeglátó személyiségeddel.

Köszönjük, hogy mindig segítőkészen és talpraesetten   álltál hozzá a feladatokhoz. Munkát, erőfeszítést nem sajnálva vitted előre az elvállalt ügyeket!

Köszönjük, hogy bontakozó, kérdéseket feltevő, és válaszokat kereső hívő utadat bátran vállaltad.

Gratulálunk Neked, hogy végig kitűnő tanulmányi eredményeddel példát adtál az egész osztálynak, és mindig segítettél a hozzád fordulóknak.

Isten átölelő szeretetét és áldását kérjük egész életedre, törekvéseidre, tehetségedre, kívánjuk, hogy meg tudd élni a hited segítségével a Vele való legmélyebb kapcsolatot!

 

Bánlaki Katalin 12.B

Kata,köszönjük neked, hogy hat éven keresztül odaadóan fáradoztál az  osztályközösség építésén.

Hogy csendes egyéniségeddel képes voltál értékeket meghatározó erő lenni,
hogy idődet, energiáidat és kreativitásodat a közösség szolgálatába állítottad.
Nagyra értékeljük Benned, hogy kitartóan munkálkodtál saját egyéniséged formálásán – azon, hogy kislányból a saját hitét és értékeit vállalni képes, egyre inkább belülről élő nővé alakuljál.

Gratulálunk neked ahhoz is, hogy kitartó szorgalmaddal hat éven át a kitűnő tanuló sorában láthattunk.

Isten áldja meg további életedet, és adja meg, hogy ami itt megkezdődött, az tovább bonta-kozhasson!

Kocsis Csenge Éva 12.B

Csenge, köszönjük neked, hogy pozitív beállítottságoddal hat éven keresztül képes voltál lelkesíteni és bátorítani az osztályodat, diáktársaidat.

Köszönjük, hogy az általad elsajátított tudást, képességeidet és nem utolsó sorban jegyzeteidet önzetlenül megosztottad mindazokkal, akiknek segítségre volt szükségük.

Örülünk, hogy a nyelvi és természettudományos projektek keretében egyre több emberrel kerültél kapcsolatba, és iskolánknak is jó hírét vitted.

Nagyra értékeljük benned, hogy mindig kész voltál megosztani hitedet, gondolataidat, meglá-tásaidat, s hogy engedted, hogy az emberek és események alakítsanak téged.

Gratulálunk ahhoz, hogy hat éven keresztül az iskola kitűnő tanulói között láthattunk.
Isten áldjon meg Téged, és adja meg, hogy minél többek számára áldássá válhass a jövőben is!

Tartományfőnöki dicséret

Gál Anna  12.A

– csendes segítőkészségéért, kiváló tanulmányi eredményéért, megbízhatóságáért

Tóth Filoména 12.A

 –  végig kitűnő tanulmányi eredményéért, pozitív hozzáállásáért

Lieber Fanni 12.A

– kiváló tanulmányi eredményéért, közösségért végzett munkájáért

Zsoldosi Karolina 12.A

 – kiváló sporteredményeiért, szorgalmáért

Kéri Aida Fanni  12.A

– közösségért végzett munkájáért, jó tanulmányi eredményéért, segítőkészségéért

 

Bagi Eszter Dorottya 12.B

 - pozitív beállítottságáért,kitartó szorgalmáért, hat éven át kitűnő bizonyítványáért

Kisjuhász Kinga Regina 12.B

- keresztény elkötelezettségéért

Kozma Ágnes 12.B

- folyamatos együttérző és támogató jelenlétéért a közösségben és azon túl

Martos Emőke 12.B

- azért, mert 6 éven át képes volt mindenkiben és minden történésben látni és láttatni az értékeset

Szuhaj Anna 12.B

- hitének megosztásáért, és hat éven át kitűnő bizonyítványáért


Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó