Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

 

Tanulóinknak és tanárainknak ritkán van lehetősége az iskolánk mellett működő szeretetotthon lakóival találkozni. Ebben az otthonban idős nővérek élnek. Sokuk évtizedeken át tanítottak, de élnek köztük olyanok is, akik a szétszóratás idején kint éltek a világban és ott tevékenykedtek. Varga M. Karola nővér, – aki idén szeptember 15-én töltötte be a századik életévét – is ez utóbbiak közé tartozik.

E jeles esemény alkalmából iskolánk két osztálya is részt vett Karola nővér születésnapi köszöntésén, amit szeptember 19-én tartottunk a kolostorkertben.

Ezen a napon a IX. kerület nevében Bácskai János polgármester is kifejezte jókívánságait az ünnepeltnek. Iskolánk növendékeit a 8. a és a 2. b tanulói képviselték.

Az ünnepségen sokak között részt vett: Rubovszky Rita főigazgató, Ulrich M. Mónika házfőnöknő, Lobmayer Judit nővér, a rendtartomány vezetője, Tőkésné Frank Eszter, a Nikodémus Szeretetotthon igazgatója, az idősotthon ápolói, Gemma nővér, a 8. a osztályfőnöke, Éva nővér és Tóth Zsolt, a 2. b tanítói.

Az ünnepség elején Judit nővér köszöntötte Karola nővért, a polgármester urat és minden jelenlévőt. Majd Csizmazia Hanga és Asztalos Kata 8. a osztályos tanulók fuvolajátéka következett.

Ezt követően Bácskai János szólt az ünnepelthez és a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy számára mindig nagy tanulság százesztendős emberekkel találkozni. Mivel a velük való beszélgetés során mindig kiderül, hogy bár egy hosszú életbe sok fájdalom és nehézség is belefér, az öröm mégis mindig több és erősebb.

A polgármester úr elmondta: nagy tisztelője a szerzeteseknek, akik áldozatos élettel és munkával szolgálják embertársaikat. Egy személyes emléket is felidézett, amely arról tanúskodott, hogy a szétszóratás idején élt nővérek milyen odaadással és eredményes munkával voltak jelen a világban, úgy, ahogyan Karola nővér is. 

Bácskai János ajándékba – többek között – egy somlói bort hozott, s ennek kettős oka volt. A polgármester úr felidézte Ranolder János, néhai veszprémi püspök alakját. Ő a lánynevelés lelkes híve és támogatója volt. Nevéhez fűződik, a szintén a IX. kerületben alapított Ranolder Intézet, Budapest egyik legkiemelkedőbb iskolája (ma Leövey Klára Gimnázium).

A mecénás püspökről azonban azt is lehet tudni, hogy vatikáni látogatásai alatt IX. Pius pápának mindig somlói bort vitt, amelyről azt tartották, hogy nemcsak kiváló nedű, hanem a hosszú élet záloga is. IX. Pius egyébként csakugyan magas kort ért meg. 

A polgármester úr Karola nővért somlói borral köszöntötte. De arra is felhívta a figyelmet, hogy egy élet nem elég, ha hosszú, de tartalmasnak és minőséginek is kell lennie. S Karola nővér száz évére ez volt a jellemző.

Bácskai János ezt követően átnyújtott egy olyan emléklapot is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlete és jókívánsága olvasható. Továbbá ajándékba adott egy impozáns kötetet Ferencváros történetéről, nevezetességeiről.

Az ünnepség végén a növendékek énekeltek Karola nővérnek, míg egy nagy tortát hoztak neki a szeretetotthon dolgozói, akik minden nap vele vannak és figyelnek rá.

 

Karola nővér életrajza fotókkal ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés Patrona Blogger
október 21. vasárnap
KK 21. Erasmus projekt - nálunk
október 26. péntek
12:00 Ált.isk - Tanítás vége
17:30 Gimn. - 12.A Szalagavató
október 27. szombat
17:30 Gimn. - 12.B Szalagavató
október 29. hétfő
Őszi szünet
november 05. hétfő
Szünet utáni 1. tanítási nap
08:00 Ovi - Szent Imre csoport ünnepe
08:00 Ált.isk - Halottak napi megemlékezés
november 06. kedd
08:00 Gimn. - Nyílt nap
november 08. csütörtök
18:00 Zeneiskolai koncert - Mesterek és tanítványok
november 10. szombat
08:00 Tanítás nélküli munkanap - Nevelési értekezlet
november 12. hétfő
16:30 Ovi - Terézia anya ünnepe
november 13. kedd
16:30 Ált.isk - Előkészítő
november 16. péntek
08:00 Gimn. - Terézia anya nap
november 19. hétfő
Erasmus+ (SENSE) - tanári tréning Portugáliában
08:00 Ovi - Szent Erzsébet csoport ünnepe
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó