Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

 

Tanulóinknak és tanárainknak ritkán van lehetősége az iskolánk mellett működő szeretetotthon lakóival találkozni. Ebben az otthonban idős nővérek élnek. Sokuk évtizedeken át tanítottak, de élnek köztük olyanok is, akik a szétszóratás idején kint éltek a világban és ott tevékenykedtek. Varga M. Karola nővér, – aki idén szeptember 15-én töltötte be a századik életévét – is ez utóbbiak közé tartozik.

E jeles esemény alkalmából iskolánk két osztálya is részt vett Karola nővér születésnapi köszöntésén, amit szeptember 19-én tartottunk a kolostorkertben.

Ezen a napon a IX. kerület nevében Bácskai János polgármester is kifejezte jókívánságait az ünnepeltnek. Iskolánk növendékeit a 8. a és a 2. b tanulói képviselték.

Az ünnepségen sokak között részt vett: Rubovszky Rita főigazgató, Ulrich M. Mónika házfőnöknő, Lobmayer Judit nővér, a rendtartomány vezetője, Tőkésné Frank Eszter, a Nikodémus Szeretetotthon igazgatója, az idősotthon ápolói, Gemma nővér, a 8. a osztályfőnöke, Éva nővér és Tóth Zsolt, a 2. b tanítói.

Az ünnepség elején Judit nővér köszöntötte Karola nővért, a polgármester urat és minden jelenlévőt. Majd Csizmazia Hanga és Asztalos Kata 8. a osztályos tanulók fuvolajátéka következett.

Ezt követően Bácskai János szólt az ünnepelthez és a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy számára mindig nagy tanulság százesztendős emberekkel találkozni. Mivel a velük való beszélgetés során mindig kiderül, hogy bár egy hosszú életbe sok fájdalom és nehézség is belefér, az öröm mégis mindig több és erősebb.

A polgármester úr elmondta: nagy tisztelője a szerzeteseknek, akik áldozatos élettel és munkával szolgálják embertársaikat. Egy személyes emléket is felidézett, amely arról tanúskodott, hogy a szétszóratás idején élt nővérek milyen odaadással és eredményes munkával voltak jelen a világban, úgy, ahogyan Karola nővér is. 

Bácskai János ajándékba – többek között – egy somlói bort hozott, s ennek kettős oka volt. A polgármester úr felidézte Ranolder János, néhai veszprémi püspök alakját. Ő a lánynevelés lelkes híve és támogatója volt. Nevéhez fűződik, a szintén a IX. kerületben alapított Ranolder Intézet, Budapest egyik legkiemelkedőbb iskolája (ma Leövey Klára Gimnázium).

A mecénás püspökről azonban azt is lehet tudni, hogy vatikáni látogatásai alatt IX. Pius pápának mindig somlói bort vitt, amelyről azt tartották, hogy nemcsak kiváló nedű, hanem a hosszú élet záloga is. IX. Pius egyébként csakugyan magas kort ért meg. 

A polgármester úr Karola nővért somlói borral köszöntötte. De arra is felhívta a figyelmet, hogy egy élet nem elég, ha hosszú, de tartalmasnak és minőséginek is kell lennie. S Karola nővér száz évére ez volt a jellemző.

Bácskai János ezt követően átnyújtott egy olyan emléklapot is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlete és jókívánsága olvasható. Továbbá ajándékba adott egy impozáns kötetet Ferencváros történetéről, nevezetességeiről.

Az ünnepség végén a növendékek énekeltek Karola nővérnek, míg egy nagy tortát hoztak neki a szeretetotthon dolgozói, akik minden nap vele vannak és figyelnek rá.

 

Karola nővér életrajza fotókkal ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés PHÉrték
május 24. péntek
08:00 Ovi - Néri Szent Fülöp Gyógypedagógus Csoport ünnepe
május 27. hétfő
Ovi - Elszökött az óvoda
május 29. szerda
08:00 Kompetenciamérés - 6-8-10. évf
18:00 Zeneiskolai gálahangverseny
május 30. csütörtök
16:30 Ált.isk - Néptáncgála
június 01. szombat
10:00 Ovi - Te Deum
június 03. hétfő
08:00 Gimn. - Tantárgyi vizsgák
június 04. kedd
08:00 Nemzeti Összetartozás Napja - 11.AB
17:00 Gimn.- 2019/20 7.AB szülői értekezlet
június 05. szerda
Gimn. - Emelt szintű szóbeli érettségik
június 07. péntek
08:00 Ovi - Szent Ágnes csoport ünnepe
június 12. szerda
16:30 Ált.isk - 6.évf. búcsú
június 13. csütörtök
08:00 Gimn. - Köszönet a technikai munkatársaknak
09:00 Gimn. - DÖK Sportnap
16:00 Ált.isk - Te Deum
17:00 Ált.isk - Tanévzáró + Bizonyítványosztás
június 14. péntek
Utolsó tanítási nap
09:00 Gimn. - Te Deum
10:00 Gimn.-Tanévzáró + Bizonyítványosztás
június 17. hétfő
Vízi kalandsport tábor (Szentendre)
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.A
június 20. csütörtök
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
június 21. péntek
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
június 22. szombat
08:00 Gimi - Szóbeli érettségi 12.B
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó