Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

 

Tanulóinknak és tanárainknak ritkán van lehetősége az iskolánk mellett működő szeretetotthon lakóival találkozni. Ebben az otthonban idős nővérek élnek. Sokuk évtizedeken át tanítottak, de élnek köztük olyanok is, akik a szétszóratás idején kint éltek a világban és ott tevékenykedtek. Varga M. Karola nővér, – aki idén szeptember 15-én töltötte be a századik életévét – is ez utóbbiak közé tartozik.

E jeles esemény alkalmából iskolánk két osztálya is részt vett Karola nővér születésnapi köszöntésén, amit szeptember 19-én tartottunk a kolostorkertben.

Ezen a napon a IX. kerület nevében Bácskai János polgármester is kifejezte jókívánságait az ünnepeltnek. Iskolánk növendékeit a 8. a és a 2. b tanulói képviselték.

Az ünnepségen sokak között részt vett: Rubovszky Rita főigazgató, Ulrich M. Mónika házfőnöknő, Lobmayer Judit nővér, a rendtartomány vezetője, Tőkésné Frank Eszter, a Nikodémus Szeretetotthon igazgatója, az idősotthon ápolói, Gemma nővér, a 8. a osztályfőnöke, Éva nővér és Tóth Zsolt, a 2. b tanítói.

Az ünnepség elején Judit nővér köszöntötte Karola nővért, a polgármester urat és minden jelenlévőt. Majd Csizmazia Hanga és Asztalos Kata 8. a osztályos tanulók fuvolajátéka következett.

Ezt követően Bácskai János szólt az ünnepelthez és a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy számára mindig nagy tanulság százesztendős emberekkel találkozni. Mivel a velük való beszélgetés során mindig kiderül, hogy bár egy hosszú életbe sok fájdalom és nehézség is belefér, az öröm mégis mindig több és erősebb.

A polgármester úr elmondta: nagy tisztelője a szerzeteseknek, akik áldozatos élettel és munkával szolgálják embertársaikat. Egy személyes emléket is felidézett, amely arról tanúskodott, hogy a szétszóratás idején élt nővérek milyen odaadással és eredményes munkával voltak jelen a világban, úgy, ahogyan Karola nővér is. 

Bácskai János ajándékba – többek között – egy somlói bort hozott, s ennek kettős oka volt. A polgármester úr felidézte Ranolder János, néhai veszprémi püspök alakját. Ő a lánynevelés lelkes híve és támogatója volt. Nevéhez fűződik, a szintén a IX. kerületben alapított Ranolder Intézet, Budapest egyik legkiemelkedőbb iskolája (ma Leövey Klára Gimnázium).

A mecénás püspökről azonban azt is lehet tudni, hogy vatikáni látogatásai alatt IX. Pius pápának mindig somlói bort vitt, amelyről azt tartották, hogy nemcsak kiváló nedű, hanem a hosszú élet záloga is. IX. Pius egyébként csakugyan magas kort ért meg. 

A polgármester úr Karola nővért somlói borral köszöntötte. De arra is felhívta a figyelmet, hogy egy élet nem elég, ha hosszú, de tartalmasnak és minőséginek is kell lennie. S Karola nővér száz évére ez volt a jellemző.

Bácskai János ezt követően átnyújtott egy olyan emléklapot is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlete és jókívánsága olvasható. Továbbá ajándékba adott egy impozáns kötetet Ferencváros történetéről, nevezetességeiről.

Az ünnepség végén a növendékek énekeltek Karola nővérnek, míg egy nagy tortát hoztak neki a szeretetotthon dolgozói, akik minden nap vele vannak és figyelnek rá.

 

Karola nővér életrajza fotókkal ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés Patrona Blogger
december 13. csütörtök
08:00 Ált.isk - Lucázás
18:00 Bach
december 18. kedd
15:15 Gimn. - Gyónási alkalom bejáróknak
19:00 Gimn. - Gyónási alkalom kollégistáknak
december 19. szerda
08:00 Ovi - Adventi készülődés
10:00 Ált.isk - Karácsonyi műsor főpróba
15:00 Karácsonyi vásár
16:00 Karácsonyi műsor
december 20. csütörtök
08:00 Osztálykarácsonyok
08:30 Gimn. - Karácsonyi műsor
13:30 Munkatársak karácsonya
január 03. csütörtök
Szünet utáni 1. tanítási nap
január 05. szombat
10:00 Gimn. ELŐKÉSZÍTŐ
január 07. hétfő
08:00 Ovi - Házszentelés
09:00 Házszentelés
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó