Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

Iskolánk is köszöntötte a századik életévét ünneplő Karola nővért

 

Tanulóinknak és tanárainknak ritkán van lehetősége az iskolánk mellett működő szeretetotthon lakóival találkozni. Ebben az otthonban idős nővérek élnek. Sokuk évtizedeken át tanítottak, de élnek köztük olyanok is, akik a szétszóratás idején kint éltek a világban és ott tevékenykedtek. Varga M. Karola nővér, – aki idén szeptember 15-én töltötte be a századik életévét – is ez utóbbiak közé tartozik.

E jeles esemény alkalmából iskolánk két osztálya is részt vett Karola nővér születésnapi köszöntésén, amit szeptember 19-én tartottunk a kolostorkertben.

Ezen a napon a IX. kerület nevében Bácskai János polgármester is kifejezte jókívánságait az ünnepeltnek. Iskolánk növendékeit a 8. a és a 2. b tanulói képviselték.

Az ünnepségen sokak között részt vett: Rubovszky Rita főigazgató, Ulrich M. Mónika házfőnöknő, Lobmayer Judit nővér, a rendtartomány vezetője, Tőkésné Frank Eszter, a Nikodémus Szeretetotthon igazgatója, az idősotthon ápolói, Gemma nővér, a 8. a osztályfőnöke, Éva nővér és Tóth Zsolt, a 2. b tanítói.

Az ünnepség elején Judit nővér köszöntötte Karola nővért, a polgármester urat és minden jelenlévőt. Majd Csizmazia Hanga és Asztalos Kata 8. a osztályos tanulók fuvolajátéka következett.

Ezt követően Bácskai János szólt az ünnepelthez és a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy számára mindig nagy tanulság százesztendős emberekkel találkozni. Mivel a velük való beszélgetés során mindig kiderül, hogy bár egy hosszú életbe sok fájdalom és nehézség is belefér, az öröm mégis mindig több és erősebb.

A polgármester úr elmondta: nagy tisztelője a szerzeteseknek, akik áldozatos élettel és munkával szolgálják embertársaikat. Egy személyes emléket is felidézett, amely arról tanúskodott, hogy a szétszóratás idején élt nővérek milyen odaadással és eredményes munkával voltak jelen a világban, úgy, ahogyan Karola nővér is. 

Bácskai János ajándékba – többek között – egy somlói bort hozott, s ennek kettős oka volt. A polgármester úr felidézte Ranolder János, néhai veszprémi püspök alakját. Ő a lánynevelés lelkes híve és támogatója volt. Nevéhez fűződik, a szintén a IX. kerületben alapított Ranolder Intézet, Budapest egyik legkiemelkedőbb iskolája (ma Leövey Klára Gimnázium).

A mecénás püspökről azonban azt is lehet tudni, hogy vatikáni látogatásai alatt IX. Pius pápának mindig somlói bort vitt, amelyről azt tartották, hogy nemcsak kiváló nedű, hanem a hosszú élet záloga is. IX. Pius egyébként csakugyan magas kort ért meg. 

A polgármester úr Karola nővért somlói borral köszöntötte. De arra is felhívta a figyelmet, hogy egy élet nem elég, ha hosszú, de tartalmasnak és minőséginek is kell lennie. S Karola nővér száz évére ez volt a jellemző.

Bácskai János ezt követően átnyújtott egy olyan emléklapot is, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlete és jókívánsága olvasható. Továbbá ajándékba adott egy impozáns kötetet Ferencváros történetéről, nevezetességeiről.

Az ünnepség végén a növendékek énekeltek Karola nővérnek, míg egy nagy tortát hoztak neki a szeretetotthon dolgozói, akik minden nap vele vannak és figyelnek rá.

 

Karola nővér életrajza fotókkal ezen a linken érhető el.

 

 

 

 

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés Patrona Blogger
február 15. péntek
Téli hosszú hétvége
14:00 Zrínyi Ilona Matematika Verseny
18:00 Ovi - Felnőtt Farsangi Bál
február 21. csütörtök
18:00 Mesterek és tanítványok - farsangi hangverseny
február 22. péntek
11:00 Ált.isk - Farsang
16:30 Gimn. 11.AB szülői értekezlet
február 23. szombat
09:00 Gimn. - Túranap - Prédikálószék, Dobogókő
február 25. hétfő
Pénzügyi témahét
08:00 Gimn. - Reggeli ima│Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól
15:00 Gimn. - Szóbeli meghallgatás
február 26. kedd
15:00 Gimn. - Szóbeli meghallgatás
február 27. szerda
15:00 Gimn. - Szóbeli meghallgatás
március 01. péntek
SZEGED_kórus + zeneiskola találkozó
március 02. szombat
Gimn. - Kollégiumi hétvége
10:00 Gimn. - Szóbeli meghallgatás
március 06. szerda
Hamvazószerda
08:00 Gimn. - Szentmise
10:15 Ált.isk - Szentmise
március 07. csütörtök
18:00 Concerto Kamarazenekar nagyböjti hangversenye
március 08. péntek
16:30 Gimn. - 8.AB és 12.AB szülői értekezlet
március 10. vasárnap
Sítábor
március 12. kedd
10:00 Ovi - Látogatás az iskolában
16:00 Szakrális kórusfesztivál - Református Kollégium, Ráday utca
március 13. szerda
08:00 Ovi - Nemzeti ünnep megemlékezés
március 14. csütörtök
08:00 Gimn. - Nemzeti ünnep megemlékezés
10:00 Ált.isk - Nemzeti ünnep megemlékezés
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó