Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Rákóczi Mindenkinek! komplex vetélkedő az 5-6. évfolyamosoknak – általános iskola

Rákóczi Mindenkinek! komplex vetélkedő az 5-6. évfolyamosoknak

 

A Rákóczi emlékév keretében 2020. január 10-én került lebonyolításra a „Rákóczi Mindenkinek!” című komplex vetélkedő. A magyar Országgyűlés a 2019. január 1. – 2020. szeptember 17-ig tartó időszakot II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította mivel 315 évvel ezelőtt – 1704július 8-án – választották Rákóczit erdélyi fejedelemmé. Ennek emlékére szerveztük ezt a komplex versenyt.

A feladatok egy része a Sárospataki Rákóczi Várban tett kirándulásra, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban tett látogatásokra, másik része a novemberben megadott szakirodalomi szemelvényekre épültek. A feladatokat négyfős csapatokban, közösen végezték el a diákok. A feladatok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemről, az Erdélyi fejedelemségről, a Rákóczi szabadságharcról és a barokk korról szóltak. Azáltal, hogy a feladatokkal a XVIII. századba utaztunk vissza, így összesen tizennyolc feladatot tartalmazott a komplex vetélkedő, amelyet a zsűri tagjainak – Kun Ferencz a Rákóczi Szövetség alelnöke, Balázs Attila az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője és Dr. Hidán Csaba László történész, egyetemi tanár, harcművészeti oktató – szóbeli kérdései, korhű fegyveres bemutatói egészítettek ki. A komplex vetélkedőbe hangszeres előadásukkal bekapcsolódtak a Zeneiskola pedagógusai, valamint a 4.a osztály verbunkos táncot előadó diákjai is.

Az eseménnyel párhuzamosan került lebonyolításra a Rákóczi emlékév rajzpályázata is a 4-6. évfolyamon.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre – iskolánk nagy dísztermében kerül sor 2020. január 23-án (csütörtök) 15.00h-kor, a zsűri tagjainak részvételével.

Az ünnepélyes alkalomból a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatójának – Pál István Szalonna és együttese – is koncertet ad számunkra.  Pál István Szalonna prímás, népzenegyűjtő 2019 márciusában vehette át az Érdemes Művész kitüntetést. Többször muzsikált az angol királyi családnak, de a legtávolabbi országokba is hívják zenélni és tanítani.  

Az eseményre nagy szeretettel várjuk a vetélkedőn részt vevő diákok szüleit, valamint az érdeklődő családokat!

Gilicze Zoltán

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó