Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Hírek, aktualitások > Új szakkör indul a Patronában február 1-től

 A foglalkozások 2018. február 1-jén kezdődnek.


Kedves Szülők!

Páratlan iskolai foglalkozást szeretnénk figyelmükbe ajánlani. Leányvári M. Zsófia nővér, iskolánk biológia-földrajz szakos pedagógusa elindítja állatgondozási alapismereteket fejlesztő, különleges afrikai fehérhasú törpesünökkel dolgozó természetismereti szakkörét.

A szakkör legfőbb érdekessége, hogy egyrészt a gyerekekek megismerkedhetnek az állatok viselkedésével és reakcióival, egyúttal önmaguk és a másik megismerésének és elfogadásának útján is haladnak.

A személyközpontú módszer fókuszában az érzelmi intelligencia fejlesztése, bátorító pedagógia áll. A gyerekek elfogadó, pozitív légkörben megtapasztalhatják az állatokkal való foglalkozás örömeit. A módszer hatékonyságát a hétköznapi tapasztalatok mellett nemzetközi kutatások is alátámasztják.

A kisállatok látványa, velük való foglalkozás a pozitív érzelmeket erősíti, szorongásoldású hatású, és segíti a modern, nagyvárosi környezetben élő gyerek számára az élővilággal való kapcsolatteremtést.

A foglalkozások során a gyermekek Zsófia nővér támogatásával biztonságos körülmények között találkozhatnak az állatokkal, megismerhetik történeteiket, belekóstolhatnak a felelős állattartás részleteibe, és azt is elősegíti, hogy saját érzéseikről is beszélgessenek.
Az állatasszisztált terápia érzelmi intelligenciafejlesztő hatásának köszönhetően preventív jellegű, de emellett kiemelten ajánlott szorongásra hajlamos gyerekek számára, és azoknak, akik nehezebben kapcsolódnak kortársaikhoz, vagy csak egyszerűen szeretnének közelebb kerülni állatokhoz.

A süni szimbolikus állat, diákjaink gyakran találkoznak kedvenc meséink tüskés jószágaival. A süni tud szúrni is, de ha biztonságban érzi magát, lelapítja a tüskéit.  Ha a sünik melegíteni akarják egymást, akkor is le kell lapítaniuk a tüskéiket, hogy ne fázzanak, de ne is szúrják meg egymást.

A szakkör költségeit az iskola állja, de mivel egy süni tartása havi 2500 Ft kiadást jelent, nagyon megköszönjük, ha ezzel az összeggel hozzájárulnak a sünök élelmezési és gondozási költségeihez.

A kisállat-terápia mellett csoportos kutyaterápiát is indítunk a Tordas Zoo  vezetője, Fedák Krisztina és kiképzett kutyái segítségével.

Mivel a kutyás terápia csoportban történik, fejleszti a gyerekek közti együttműködést is.

A foglalkozásokat heti rendszerességgel, csütrtökönként a délutáni szabad idősávban tartja Zsófia nővér és Fedák Krisztina. A csoportokat Zsófia nővérrel a tanítókkal együttműködve úgy állítjuk össze, hogy a leghatékonyabban fejlessze a gyermekeket.

Az alkalmaknak minimális költség-vonzata van, óránként és csoportonként 5.000.- Ft, ami egy 10-fős csoport esetében személyenként 500.-Ft-ot jelent. 

Dr. Prof. Bagdy Emőke szerint öt fontos tényezőnek kell meglennie ahhoz, hogy kialakíthassuk és megőrizhessük „lelki állóképességünket”: nevetés, érintés, mozgás, lazítás, önzetlen segítés. Ezek közül az első négy tényező része az állatterápiás folyamatnak.

A foglalkozásokkal kapcsolatban további információért forduljanak bizalommal Zsófia nővérhez: Leányvári Éva M. Zsófia leanyvarieva@gmail.com

Budapest, 2018. január 9.

Üdvözlettel:

 

Dombi Annamária

tanácsadó szakpszichológus,

a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont iskolapszichológusa

E-napló Adomány - Alapítvány Levelezés Patrona Blogger
október 21. vasárnap
KK 21. Erasmus projekt - nálunk
október 26. péntek
12:00 Ált.isk - Tanítás vége
17:30 Gimn. - 12.A Szalagavató
október 27. szombat
17:30 Gimn. - 12.B Szalagavató
október 29. hétfő
Őszi szünet
november 05. hétfő
Szünet utáni 1. tanítási nap
08:00 Ovi - Szent Imre csoport ünnepe
08:00 Ált.isk - Halottak napi megemlékezés
november 06. kedd
08:00 Gimn. - Nyílt nap
november 08. csütörtök
18:00 Zeneiskolai koncert - Mesterek és tanítványok
november 10. szombat
08:00 Tanítás nélküli munkanap - Nevelési értekezlet
november 12. hétfő
16:30 Ovi - Terézia anya ünnepe
november 13. kedd
16:30 Ált.isk - Előkészítő
november 16. péntek
08:00 Gimn. - Terézia anya nap
november 19. hétfő
Erasmus+ (SENSE) - tanári tréning Portugáliában
08:00 Ovi - Szent Erzsébet csoport ünnepe
Éves program »

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó