5. c osztálymise Szent Lukács evangélista ünnepén

Evangélistaként, a pontosság és hitelesség igénytől hajtva, a Szentlélektől vezérelve azért kelt útra, hogy utánajárjon mindannak, amit Krisztusról hallott. Találkozhatott a Szűzanyával, továbbá az egykori tanítványokkal, gyógyult betegekkel, vakokkal, még Lázárral is. 

Szent Lukács, aki mint orvos különös részvéttel nézte a beteg embert, mint evangélista észrevette, hogy a Megváltó a beteg emberiségnek hozta meg a gyógyulást, a megváltás művének végrehajtásával. Evangéliumában az Emberfia egyszerre a betegek gyógyítója, valamint a bűnöket megbocsátó Irgalom, aki az emberek között Isten jótéteményeit árasztja és emellett az irgalmasság evangéliumát hirdeti.

Szent Lukács ünnepén az 5. c osztály diáksága szolgálattal egybekötött osztálymisén vett részt, amely biztosította számukra Isten szeretetének közös megélését, közvetítését. A szentmise előkészületeként a diákok a hittan órák keretében készültek az alkalomra. 

A szentmisét Michele atya – a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc főplébánia kormányzója – és édesapja tartotta, szolgálattevői pedig az osztály tanulói voltak. 

Könyörgéseink:

  • Áldd meg Urunk, Szentatyánkat, hogy vezetésével Krisztus hűséges tanítványai és Nagyasszonyunknak buzgó gyermekei legyünk! Hallgass meg, Urunk!
  • Add Urunk, hogy osztályközösségünk egysége szeretetteljes legyen! Hallgass meg, Urunk!
  • Add Urunk, hogy Szűz Mária példáját követve, mi is készen álljunk felebarátaink megsegítésére! Hallgass meg, Urunk!
  • Add Urunk, hogy ellen tudjunk mondani a kísértésnek, és mindig hűségesek legyünk hozzád! Hallgass meg, Urunk!
  • Add Urunk, hogy a szentek közbenjárása segítse beteg családtagjainkat! Hallgass meg, Urunk!
  • Hálát adunk, Istenünk, hogy gondot viselsz ránk és a te ösvényeden vezetsz! Hallgass meg, Urunk!

 

Urunk, Istenünk, te Szent Lukácsot kiválasztottad, hogy igehirdetésével és írásaival hirdesse a szegények iránti szeretetedet. Add, hogy minden keresztény egy szív, egy lélek legyen, és minden nép meglássa az üdvösséget! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

 

Az osztály diáksága – Rádi Tiborné osztályfőnök hangszeres kísérete mellett – énekekkel tette ünnepélyesebbé és meghittebbé a szent liturgiát. Hálásan köszönjük a tevékeny jelenlétet, a csodálatos zenei hátteret.

 

Gilicze Zoltán

2024. október 16.