Hírek

2023/2024

A „Legeredményesebb Iskola 2023.” rangsorában a Patrona általános iskolája

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány évről évre megrendezi a Zrínyi Ilona kétfordulós matematika versenyt a 3-8. osztályos tanulók számára. A határon túli magyar fiatalok részvételével is zajló területi és országos megmérettetés komoly kihívás minden iskola számára. Meghatározó visszajelzés az általános iskolai mindennapos matematika tanításának eredményességéről, valamint a tehetséggondozás megvalósításáról az alsó tagozattól a nyolcadik évfolyamig.

A MATEGYE összesítette a 2023-as országos iskolai eredményeket, és a napokban nyilvánosságra hozta a teljes listát.

2023/2024

6. a osztálymise Osztálymise az első magyar bibliafordító, Boldog Báthory László pálos szerzetes ünnepén

Február 28-án osztálymise keretében emlékeztünk a nagy irodalmi műveltséggel rendelkező Boldog Báthory László pálos rendi szerzetesre, aki a XV. század első felében a Nagy-Hárs-hegy remetebarlangjában élt. 1456-ban ő készítette el az első, majdnem teljes, magyar nyelvű bibliafordítást, amely Mátyás király saját könyvtárában, Corvinái között is helyet kapott.

2023/2024

Fizika a konyhában

Természettudományos szakkör, melyen kiderült, milyen sok fizikai jelenséget figyelhetünk meg a konyhában, ha épp popcornt készítünk vagy akár csak főzünk egy finom teát.

NTP

 

2023/2024

Kimagasló eredmények a Katolikus Iskolák Dugonics András Matematikaversenyén a 2023/2024-es tanévben

Katolikus Iskolák Dugonics András Matematika Versenye évről évre olyan három fordulós tehetségkutató verseny, amelyben a 4-8. évfolyamos tanulók 7 kategóriában versenyeznek egymással. Míg az első forduló feleletválasztós kérdéseket, a második forduló már kidolgozandó feladatokat tartalmaz.

A verseny szervezője minden tanévben a Katolikus Pedagógiai Intézet, házigazdája a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.

2023/2024

Anyanyelvünk ünnepe a Magyarság Házával közösen

A Magyarság Háza felajánlásával – az anyanyelv nemzetközi napjához kapcsolódóan – 2024. február 26-án az első évfolyamos gyermekek számára bábelőadás került bemutatásra a kis díszteremben „A rakoncátlan kiskakas” címmel.

K. Kovács István kolozsvári bábművész előadásában bemutatott mű legvégén az erkölcsi tanulság sem maradhatott el, hiszen talán ez a bábszínház mindenkori legnagyobb feladata: szórakoztatva nevelni, azaz szinte észtevétlenül elültetni a szép gondolatokat, az ősi, népi bölcsességeket és a nemes érzelmeket a kis nézők elméjébe és lelkébe.

Ez a különleges alkalom a magyarság összetartozása mellett az anyanyelvünk fontosságára hívta fel a figyelmet.

2023/2024

Kémia a konyhában

Szeretettel várjuk diákjainkat, testvéreiket, Szüleiket és barátaikat március 1-én pénteken a 15 órakor kezdődő természettudományos szakkörünkön a kémia teremben.

2023/2024

Tiszán innen, Dunán túl népdaléneklési verseny - fővárosi forduló

A Patronások a kerületi sikerek után eredményesen szerepeltek a Tiszán innen Dunán túl fővárosi népdalversenyen is.

Láng Janka kiemelt arany minősítéssel bejutott az országos döntőbe.

Nyolcadikos énekegyüttesünk, a Szinkópa kópék (Damjanovics Panna, Jancsó Réka, Koller Bíborka. Markovics Melinda, Rónai Jolán, Szalay Rita, Szenthe Sára) arany minősítést szerzett.

Illés-Vízler Veronika szóló kategóriaban, Mosolygó Julianna és Szabó Anna kisegyüttes kategóriában kapott ezüst minősítést.

A Bokréta énekegyütes (Dezsényi Johanna, Hódsági-Molnár Ilona, Németh Viola, Sarlós Sára, Szabó Edina, Triesz Alida, Vasaji Klára) szintén ezüst minősítést kapott.

Sarlós Sára szóló kategóriában pedig bronz oklevelet nyert.

Gratulálunk a versenyzőknek!

2023/2024

Siker a Femus Nemzetközi Zenei Versenyen

Februárban Szabadkán a Femus Nemzetközi Zenei Versenyen Kiss-Hindy Bernadett zeneiskolai növendékünk korcsoportjának második helyezettje lett. Zongorista partnere Turós Eszter, felkészítő tanára Sziroczák-Bán Annamária.

2023/2024

A Mária Rádió műhelyfoglalkozása a Patronában

Tegnap délután a Mária Rádió képviseletében Osvay Péter koordinátor, az ifjúsági szerkesztőség vezetője jött el hozzánk, hogy elméleti, gyakorlati és élményközpontú betekintést adjon a rádiózás alapjaiba. Az iskolánk hetedikes és nyolcadikos diákjai először a Mária Rádió Világcsalád létrejöttével és működésével ismerkedtek meg, ami jó rálátást adott, hogy egy hatalmas több ezer önkéntesből álló rádióhálózat miként működik. Péter kihangsúlyozta, hogy a Rádió missziója a lelkek megmentése, hiszen sok-sok tanúságtétel igazolja, hogy az adások által emberi életek fordultak jobbra. 

2023/2024

Napraforgók nyílnak a Csillagos éjből....

„Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: "nem tudsz festeni!", akkor okvetlenül állj neki festeni és a hang elnémul.”    
Vincent Van Gogh

Az első teremben hatalmas napraforgófejek vártak minket, melyek előtt sok fényképet készítettünk.  A fotózkodás után beléptünk a sötét tárlat területére...

Legelőször megismerkedhettünk a holland festő életútjával és alkotásaival. Érdekességeket is hallottunk róla. Azt például tudták, hogy Van Gogh feltehetően színvak volt, vagy halványabban látta a színeket, és ezért festett ennyire élénk színekkel?

2023/2024

Nemzetközi Könyvajándék Nap

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet felhívására a 2012-ben indult kezdeményezéshez idén negyedik alkalommal csatlakozott a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége. A 2012-es kezdet óta 13 év telt el. Az értékközvetítő kezdeményezés pedig mára hagyománnyá vált.

2023/2024

Látogatás az EGIS-ben

A Petrik verseny győztes csapata - felkészítő tanárukkal (Moldoványi Cecília) -  jutalomként ellátogathatott osztályával (8.b) az EGIS gyógyszergyár látogatóközpontjába, ahol megismerkedhettünk a gyár múltjával és jelenével: tölthettünk kézkrém tubusokat, beülhettünk az első vezérigazgató irodájába, gyógyszermolekulákat szerkeszthettünk, kísérletezhettünk virtuális laboratóriumban, „vezethettünk” targoncát… Velünk tartottak a 11. évfolyam kémia fakultációs diákjai is tanárukkal: Ráczné Zeller Dalmával (2024.01.26.)

2023/2024

Kémia a babaszobában

Nagy érdeklődés mellett, sok-sok meglepő pillanattal és rácsodálkozással „fűszerezve” zajlott természettudományos tehetségszakkörünk a babaszoba rejtelmeit kutatva. Hallottunk egy rövid ismertetőt velünk született reflexeinkről Zsendovits Anna nővértől, szót ejtettünk vashiányról, a nitrátos víz káros hatásairól, a bőr kémiájáról és a pelenka „rejtelmeiről”.

És jöttek-jöttek „messze földről” diákjaink mellett, testvérek, szülők és a szomszéd iskola, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola tanuló is, biológiatanárukkal, Réczey Katalinnal.

A kísérletek gördülékeny lebonyolítását segítették kémiatanárnak készülő egyetemisták az ELTE-ről és Szegedről, a kémiamunkaközösség oktatói (Ráczné Zeller Dalma, Kovács Tünde) és laboránsunk, Ronkainé Nagy Andrea.

Moldoványi Cecília kémiaszakos mesterpedagógus,

2024. január 26. a foglalkozás vezetője

Régebbi híreink