Hírek

2022/2023

Adventi hangverseny

Meghitt és nagyon szép hangversennyel ajándékozák meg közönségüket a Patrona zeneiskolájának  művésztanárai és versenygyőztes növendékeik a december 08-án, csütörtökön 18:00 órakor iskolánk nagy dísztermében elhangzott adventi koncertjükön.

2022/2023

Szeplőtelen fogantatás ünnepe a gimnáziumban

Idén december 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepén dr Beran Ferenc atya mutatott be nekünk szentmisét, és áldotta meg azokat a 11-es és 12-es tanítványainkat, akik a bérmálás szentségének felvételére készülnek. 

2022/2023

"Új csillagnak új Királya"

December 7-én az általános iskola alsó és 5. évfolyamos diáksága mesével és muzsikával rendhagyó irodalomórán vett részt az iskola nagy dísztermében. A program a Népi játszóház-és alkotóműhely délutáni szakkör nyertes pályázatának köszönhetően a Csóri Sándor Alapnak köszönhetően valósult meg.

2022/2023

Szent Miklós püspök az általános iskolában

December 6-án Szent Miklós püspököt köszönthettük iskolánkban mint a gyermekek és diákok védőszentjét. Az egyes osztályok nagy izgalommal készülődtek a Mikulás érkezésére.

2022/2023

Osztálymise advent idején

November 29-én, az adventi időszak kezdetén, újabb felső tagozatos osztálymisére került sor a kápolnában a vasárnapi adventi szentmisét követően.

Az Úr eljövetelének várása, valamint az első gyertyagyújtást követően a 6.a osztály diáksága szolgálattal egybekötött osztálymisén vett részt, amely biztosította számukra Isten szeretetének közös megélését, közvetítését. A szentmisét Michele Baggi atyaBudapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc főplébánia plébánosa – tartotta.

Könyörgéseink:

2022/2023

Terror Háza kiállítás, Európai Parlamenti szimuláció, demokráciajáték, és nemzetközi vita Kollégiumi hétvége

A Nemzeti Ifjúság Tanács, az Ifjúsági Párbeszéd Nemzeti Munkacsoporttal közösen pályázatot hirdetett az Ifjúság Európai Évével kapcsolatos helyi és kiemelt programok megvalósítására, melyet megnyertünk. Pályázati projektünk keretében egy vita fórumot valósítunk meg, a kollégiumi hétvégén. A rendezvény teret enged a fiatalok tájékoztatásának, vitájának és tevékeny részvételének az Ifjúság Európai Évének szempontjából releváns kérdésekben. A résztvevők az Európai Parlament működését fogják modellezni (vita-szimulációk, demokrácia játék, 3 csoportban, az Európai Parlamenti ülés szimulációja, vita valós politikai kérdésekről, fiktív szituációs gyakorlatba helyezve). 

 

2022/2023

Diákjaink a budapesti Amerikai Kuckóban

9. és 11. évfolyamos angolosainknak Lukácsné Borbély Krisztina  tanárnő segítségével lehetőségük nyílt privát, interaktív előadáson részt venni az amerikai oktatási rendszerről az American Corner oktatási és kulturális központban, ami helyileg a Corvinus Egyetem épületében található. 

2022/2023

Adventi szentmise, lelki készület

Advent első vasárnapján Michele Baggi atya vezetésével lélekemelő, feltöltődést nyújtó adventi szentmisén vettek részt általános iskolánk tanárai, diákjai szüleikkel, testvéreikkel, hozzátartozóikkal.

2022/2023

Adventi kirándulás a családokkal

Lombhullás után a fák és bokrok közt megnő az erdei tér, mélyebb a csend és így menet közben jobban bepillanthattunk ez erdő magánéletébe. Advent előtt jó egy kicsit megállni, rendezni gondolatainkat, és megtisztult lélekkel várni karácsony szent éjszakáját.

2022/2023

Terézia Anya napja a hivatás ünnepe a gimnáziumban

A Patrona gimnáziuma minden évben november 17-én ünnepli a rendalapító, Boldog M. Terézia Gerhardinger boldoggá avatásának évfordulóját. Idén, a 37. évfordulón ünnepnapunk témája a HIVATÁS volt. Az ünnepi szentmise homíliája (Molnár Lehel, SP), M. Klarissza nővér napindítója, 15 éves diákjaink által tartott tanórák, a kerekasztal-beszélgetések, találkozások mindegyike az emberi és szakmai hivatásunk megtalálásának útjáról, örömeiről és nehézségeiről szóltak.

2022/2023

Morus osztály előkészítő foglalkozás

Szeretettel várunk minden érdeklődő 8. osztályos lányt, aki a 2023. szeptemberében induló Morus osztályba szeretne jelentkezni, november 25-én, pénteken 15:00-17:00 óra között játékos előkészítő foglalkozásra.

2022/2023

Országos döntőben az 5. a osztály a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen

Az általános iskolai megyei/körzeti forduló 2022. november 11-én került lebonyolításra, amelyen az indulók, a dél-pesti régióba sorolt további hat kerület (!) diákjaival mérték össze tudásukat. Az általános iskolát az idei évben a legeredményesebben az 5. a osztály képviselte.

A IX, XVIII, XIX, XX, XXI, XXIII kerületből induló 72 csapatot maga mögé utasítva remek versenyzéssel első helyezést ért el a „VSEV” csapatunk, így a dél- pesti régió 5. évfolyamának élén került be az országos döntőbe!

1. hely
döntős

VSEV

2022/2023

Lámpás felvonulás Márton napon

A Szent Márton napi projekthét keretében – hagyományainkat folytatva – az általános iskola alsó tagozatos diákjaival is tartottunk Szent Márton napi megemlékezést november 11-én. Az alsós osztályok saját készítésű lámpásokkal, libáikkal, kardokkal és pajzsokkal vonultak át a Bakáts téri plébániára.

2022/2023

Krisztus király ünnepén

Christus vincit,
Christus regnat,
Christus imperat.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottójának felhívására, miszerint „Alkosson minden nemzet egy közösséget”, 2022. november 18-án az általános iskola diáksága – a hagyományos reggeli ima keretében az egyházi év közelgő lezárása és Krisztus király ünnepe előtt tisztelgett. A korábbi évek hagyományait folytatva közösen magasztaltuk a világmindenség Királyát, Jézust.

2022/2023

Lámpások Márton napon

A Szent Márton napi projekthét keretében – hagyományainkat folytatva – az általános iskola felső tagozatos diákjaival Szent Márton napi megemlékezést tartottunk november 10-én. Idén, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban elevenítettük fel a Pannóniában született szent életét, aki Szűz Mária mellett hazánk másik patrónusa. A program keretében a diákok felolvasták könyörgéseiket:

1.) 5.a - Szent Márton nem szégyellt egy koldussal szóba állni és segíteni rajta. Példája nyomán segíts kérünk Jézusunk, hogy mi is mindig áldozatos lélekkel gyakoroljuk az irgalmas felebaráti szeretetet! Hallgass meg Urunk! 

2022/2023

Osztálymise Szent Márton ünnepének hetén

November 8-án osztálymiséjének keretében Szent Pál apostolnak Tituszhoz írt leveléből halhattunk részletet, amelyben arra biztatja szeretett fiát: „azt hirdesd, ami az üdvös tanításnak megfelel!”

A fiatalokat arra bíztatta, mindenben fegyelmezetten és becsületesen éljenek, jó példával járjanak elöl várva reményünk boldog beteljesedését: nagy Istenünknek és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljövetelét. Életünk és szívünk egyetlen királya, Jézus Krisztus! Bátran indulunk követésedre, mert egyedül te vezetsz minket a mennyei Atyához és az örök életre. Te mutatod meg számunkra az üdvösség felé vezető utat. Téged szolgálunk, amikor embertársainknak segítünk, akikben a te arcod vonásait látjuk. Mindent az örök élet reményében teszünk, mert szeretnénk az igazak közé kerülni. Segíts minket, hogy személyes életünkben megvalósuljon Isten uralma és közösségeinkben megvalósítsuk Isten országát!

2022/2023

Gimnazistáink Dél-Olaszországban jártak

Felejthetetlen hetet töltött a 10. évfolyam nyolc fős csapata a dél-olasz Montalbano városában és annak környékén október végén. Diákjaink élménybeszámolója alább olvasható.

2022/2023

Befogadó szentmisénk

Befogadó szentmisénk dátuma október 8-hoz, Magyarok Nagyasszonyának, azaz Patrona Hungariae-nek ünnepéhez kötődik. Ekkor ajánlotta fel Szent István királyunk Magyarországot Szűz Máriának, ezért ünnepelünk Szent István bazilikájában, a felajánlást ábrázoló oltárkép alatt, mi, a Boldogasszony Iskolanővérek tanárai és diákjai. Ott és akkor fogadjuk be iskolánk közösségébe az újonnan érkező elsőseinket és hetedikeseinket, és minden diákunkat, akik az adott tanévben csatlakoznak iskolánkhoz. 

2022/2023

Gimnáziumi előkészítők

Gimnáziumi előkészítőt indítunk 6. osztályosoknak összesen 6 alkalommal.
A foglalkozások  a szombati napokon, 10:00 -13:45 óráig tartanak.
A foglalkozások tervezett  időpontjai:
  1. 2022.10.15.
  2. 2022.10 22.
  3. 2022.10.29.
  4.  2022.11.12.
  5.  2022.11.26.
  6.  2023. 01.13. (péntek)
Jelentkezni ezen a linken lehet, további részletekért katt a plakátra!

Régebbi híreink