Régi hírek

2023/2024

Utazó Planetárium a Patronában

Október 26-án – a Planetáriumok Centenáriumának nemzetközi ünnepségsorozatának keretében –  iskolánkba kapott meghívást az Utazó Planetárium. Az izgalmas, nem mindennapi eseményre a TV2 kereskedelmi csatorna is kilátogatott, hogy a programról, valamint diákjaink élményéről összeállítást készítsen az „Értékteremtők” műsorához.

2023/2024

Október 23-i megemlékezés

Tisztelettel emlékezünk a forradalom civil hőseire, akik megmutatták, hogy a lehetetlennek tűnő helyzetekben sem szabad feladni. 

2023/2024

Einstand – A 6. c osztály a Pál utcai fiúk nyomában járt

Október 19-én, a 6.c osztályosok – magyartanáruk, Turzó Marianna szervezésében – Molnár Ferenc 1889-ben játszódó története nyomába eredtek. Nem véletlenül tették, hiszen az ifjúsági regény komoly hatással van a tizenéveseinkre, akik a könyv olvasását követő tematikus sétával újragondolhatják a barátság értékét.

Ahogy az egész mű, úgy a kor hangulatát visszaadó vezetett program is egyszerre volt fiatalos, sírós, nevetős, és lélekemelő. A századforduló Budapestjének lenyomatát őrző interaktív séta olyan egyediséget nyújtott a diákok számára, amely a legfontosabbat adhatta vissza a ma fiatalsága számára; a bajtársiasságot.

2023/2024

Nemzetközi rózsafüzér imádság a Mária Rádióban

Október 18-án az általános iskola 4.b osztálya és Mosolygó Julianna 6.b osztályos tanuló rendkívüli adásnapra látogatott a Mária Rádióba. Ezen a napon – az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért – a nemzetközi imalánc keretében iskolánk diákjai élő adásban imádkozták a dicsőséges rózsafüzér első tizedét a Mária Rádió kápolnájában.

2023/2024

6. a osztálymise Szent Lukács evangélista ünnepén

Október 18-án osztálymise keretében emlékeztünk az nagy irodalmi műveltséggel rendelkező orvosra, Szent Lukácsra, akinek evangéliuma Isten irgalmasságát visszhangozza.

Evangélistaként, a pontosság és hitelesség igénytől hajtva, a Szentlélektől vezérelve azért kelt útra, hogy utánajárjon mindannak, amit Krisztusról hallott. Találkozhatott a Szűzanyával, továbbá az egykori tanítványokkal, gyógyult betegekkel, vakokkal, még Lázárral is.

2023/2024

Nyílt napok a Patronában

Mindenkit szeretettel várunk november 7-8-án, és 21-én, akik érdeklődnek iskolánk felől, és szívesen betekintenének a falakon belülre. Jó lehetőség ez a tájékozódásra, ha gondolkodnak a jelentkezési lap későbbi beadásán is.

A részvételhez kérjük töltsék ki a jelentkezési űrlapot az alábbi linken:
https://forms.gle/zBrH4BnfKmGnBHJd8

 

 

2023/2024

Országos döntőben az általános iskola a Bolyai Matematika Csapatversenyen

Az általános iskolai megyei/körzeti forduló 2023. október 13-án került lebonyolításra, amelyen az indulók, a dél-pesti régióba sorolt (IX., XX. és XXI.) kerületek diákjaival mérték össze tudásukat. Az általános iskolát idén 108 fő képviselte a 3-4-5-6-7-8. évfolyamból, amely kimagaslóan magas létszám.

 

2023/2024

Az 5.a osztály látogatása a Bibliamúzeumban

Október 12-én – az ötödikes hittan tananyagot kiegészítve – az 5.a osztály a Ráday utcában található Bibliamúzeumba látogatott, ahol Bán Boróka múzeumpedagógus várta az osztályt.

2023/2024

Egymillió gyermek imádkozza a Rózsafüzért

„Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Az általános iskolai intézményegység idén is arra hívta az alsó és felső tagozatos diákokat és pedagógusaikat, hogy 2023. október 13-án közösen imádkozzuk a rózsafüzért a világ békéjéért, a családi élet szentségéért.

2023/2024

Patronás sítábor

Ebben a tanévünkben is lesz patronás sítábor Koralpén, Ausztriában. A tábor részleteit az esemény plakátján találják.

2023/2024

Október 6-i megemlékezés

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai diákjai ünnepi köszöntővel és gyertyagyújtással rótták le tiszteletüket az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 12 tábornok, 1 ezredes, valamint a Pesten golyó általi halálra ítélt Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök emléke előtt a Knézich emléktáblánál, valamint az aulában kialakításra kerülő emlékhelynél.

Hős magyarok voltak ők: bárók, polgárok, honvédek, férjek, családapák, akik hittek ártatlanságukban és a magyar haza szabadságában.

Mártírhaláluk jelképpé vált, a küzdelem és áldozatvállalás szimbólumává.

 

Gilicze Zoltán