6. évfolyamos projektnap az Egri vár napján

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri vár ostromát. 

Ebből az alkalomból, az Egri Vár Napján – immáron 24 éve – a Dobó István Vármúzeum évről évre szélesre tárja kapuit, hogy színes programokkal, hagyományőrző bemutatókkal, tárlatvezetésekkel és díszsortűzzel várja a diákokat a közös emlékezésre. 

Ez az emléknap Eger közel ezer éves történetének legkiemelkedőbb és legismertebb eseményére utal vissza, amikor is az 1552-es ostrom során Dobónak és a keresztény helyőrségnek egy harmincszoros túlerőben lévő támadó sereget sikerült visszavernie.

A magyar győzelem 472 éves jubileumi emlékére – hagyományteremtő szándékkal – az általános iskola 6.a és 6.b osztályos diákok egész napos interaktív projektnapon vettek részt a Történelmi Hadi Akadémia szervezésében Egerben.

A tematikus nap bővelkedett történelmi és irodalmi eseményekben egyaránt. A várba érkezőket színes program várta; vezetett túrák a vár falain belül, korabeli fegyverek, harcászati eszközök bemutatója, történelmi játszóház, hagyományőrző bemutatók, bajvívás.

A gazdag programsorozat kapcsán a diákok megismerkedhettek az egri vár 16. századi mindennapjaival, a várvédők hőstetteivel, megtanulták a bajvívás szabályait és ki is próbálhatták bajvívó tudományukat, barangolhattak a kazamatákban. Természetesen a vár védelmével kapcsolatban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének keletkezési körülményeiről, az író alkotómunkájáról is sokat megtudtak a patronások az interaktív túra alkalmával, amelyet a Bajvívó Magyarok szervezte bajvívás, valamint a várbörtön látogatása koronázott meg.

Ez az egész napos túra élménnyé tette a hatodikos történelem- és irodalomtanulást, hiszen a török elleni küzdelem, az egri vár védelme, illetve az Egri csillagok eseményeinek helyszínén tanultak közelebb hozták a gyerekekhez az eseményeket, és érdekesebbé tették a tanultakat.

Köszönöm a programszervező osztályfőnököknek Turzó Mariannak és Feketéné Józsa Veronikának a program előkészítését és megszervezését. 

                                                                                                                        Gilicze Zoltán

2024. október 21.