8. c osztálymise a Boldogságos Szűz Mária, a Patrona Hungariae tiszteletére

Szeptember 11-én osztálymise keretében a Boldogságos Szűz Mária közelgő névnapjára emlékeztünk, aki az egész világ megváltásának hajnala és reménye. Az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget, és ezt a győzelmet Mária közbenjárásának tulajdonította.

Mária névnapjának ünnepe kiemelkedően üdvözítő esemény. A szentmisében arra emlékezünk, hogy a Mindenható Szűz Mária személyében a minden bűntől mentes, és a legtisztább és legragyogóbb édesanyát adta Jézusnak, majd Földi élete lezárultával felvette őt a mennyei dicsőségbe.

Mi, magyarok elsőként, ám nem egyedül tiszteljük nemzeti patrónánknak a Boldogságos Szűz Máriát. Bajorországban 1620-ban, a fehérhegyi csata után kezdték nemzeti pártfogóként tisztelni, Franciaországot XIII. Lajos király 1638-ban, Ausztriát III. Ferdinánd 1647-ben ajánlotta Máriának. János Kázmér király 1656-ban nyilvánította a Szűzanyát Lengyelország Királynőjévé. A későbbi századok folyamán Mexikót is, majd egész Latin-Amerikát, Katalóniát és Dél-Ázsiát is a Szűzanya oltalma alá helyezték. Az angol püspökök 1893-ban ajánlották föl Angliát, melyet attól fogva Mária hozományának tartanak.

Szűz Mária névnapjának közelgő ünnepén a 8. c osztály diáksága szolgálattal egybekötött osztálymisén vett részt, amely biztosította számukra Isten szeretetének közös megélését, közvetítését. A szentmise előkészületeként a diákok a hittan órák keretében készültek az alkalomra. 

A szentmisét Michele atya – a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc főplébánia kormányzója – tartotta, szolgálattevői pedig az osztály tanulói voltak. 

Könyörgéseink:

  • Urunk, adj nekünk tiszta szívet, hogy meglássuk, mikor és hogyan segíthetünk társainkon! Hallgass meg, Urunk!
  • Istenünk, adj nekünk kitartást és szorgalmat, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt a sikeres felvételi érdekében! Hallgass meg, Urunk!
  • Mennyei Atyánk, adj nekünk erős hitet, hogy rád hagyatkozzunk, és mindig érezzük, hogy te velünk vagy a megmérettetések idején is! Hallgass meg, Urunk!
  • Istenünk, küldd el Szent Lelkedet, hogy ő erősítsen meg minket ebben a tanévben! Hallgass meg, Urunk!
  • Urunk, küldd el a te békédet otthonainkba és iskolánkba, hogy a te szereteted tarthassa meg közösségeinket! Hallgass meg, Urunk!
  • Mennyei Atyánk, áldd meg a papokat és a neked szentelt nővéreket, hogy életük példájával közelebb vigyenek minket tehozzád! Hallgass meg, Urunk!

Mindenható, örök Isten: híveid szívből örvendeznek a Boldogságos Szűz Mária nevének és oltalmának. Hathatós közbenjárására engedd, hogy minden gonosztól megmeneküljünk a földön, és örökké tartó boldogságra jussunk a mennyben. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

 

Az osztály diáksága – a zeneiskola tanárainak hangszeres kísérete mellett – énekekkel tette ünnepélyesebbé és meghittebbé a szent liturgiát. Hálásan köszönjük a Zeneiskola tevékeny jelenlétét, a csodálatos zenei hátteret.

 

Gilicze Zoltán

2024. szeptember 12.