Akcióban a Patrona Hungariae 7.c és 7.d osztályos diákjai – 72 óra kompromisszum nélkül

„A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, 
mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.”

A "72 óra kompromisszumok nélkül" egy olyan magyar önkéntes program, amely 2006 óta kerül megrendezésre Magyarországon minden év októberében.

Az idén 18. alkalommal elindított kezdeményezés célja, hogy fiatalokat mozgósítson különféle társadalmi, szociális, környezetvédelmi és egyéb közösségi tevékenységekben való részvételre. 

A résztvevők – diákok, felnőttek egyaránt – az ország különböző pontjain végeznek önkéntes munkát, például parkok takarításában, idősek segítésében, óvodakertek rendbetételében, játszóterek megújításában, vagy egyéb közösségi rendezvények szervezésében. A program jelmondata: "kompromisszumok nélkül". Ez arra utal, hogy a résztvevők önzetlenül, személyes érdekeiket félretéve segítenek, és teljes mértékben elköteleződnek a közösség szolgálata iránt. A "72 óra" pedig a három napos időtartamot jelzi, amely alatt a résztvevők elkötelezik magukat az önkéntes tevékenységek mellett.

A „72 óra kompromisszum nélkül” országos programhoz csatlakozva az általános iskola 7. évfolyamos diákjai október 10-én a IX. kerületi Kerekerdő Óvodába látogattak. Választásunk többek között azért esett erre az óvodára, mert a IX. integráló kerületi óvoda az ép gyermekek mellett fogadja a halmozottan sérült gyerekeket is, és komplex programjával átfogóan neveli, gondozza, fejleszti őket. 

Küldetésünk legfőbb célja az volt, hogy diákjaink közvetlenül is megtapasztalhassák, átérezhessék a jótettek és az önzetlen segítés kiemelten fontos értékeit, amelyek egyszerre szernek örömöt az embertársainknak és a jó Istenek. 

Az 50 fős diákságunk a hatalmas területen épült komplexum kertjét tette rendbe, festést vállalt és dobozokat pakolt, hogy a kisóvodások balesetmentesen és megszépült környezetben tudják használni az óvodakertet és az épületet. Zsákok sokasága telt meg lehullott levelekkel, valamint ágakkal.

A munka mellett az intézménylátogatás a kicsikkel való ismerkedésről is szólt. Az érkezőket az intézmény vezetője, Magyarné Willinger Andrea  fogadta, majd a kiadott munka végeztével diákjaink még a megszépült udvarra érkező kicsikkel is megismerkedtek, valamint játszottak velük.

A nap során kedves fogadtatásban is részesültek diákjaink, akik önkéntes munkájukért pattogatott kukoricát és meleg teát kaptak.

A nap folyamán kiemelt élménnyé vált az önzetlenség, a másokért való cselekvés, amely egyfajta folytatása volt annak az ajándéknak, amit mi a nővérektől kapunk a mindennapokban. Hálával emlékezünk a mai napon azokra az első iskolanővérekre, akik 166 évvel ezelőtt, 1858-ban ezen a napon érkeztek Csajághy Sándor püspök meghívására Magyarországra, Temesvárra. 

 

Gilicze Zoltán

2024. október 11.