Föld Napja - 2022. április 22.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Hazánkban idén 32 éve a nagyvilágban pedig 52. éve ünnepeljük a Föld napját.

Az idei év kiemelt tematikája – egyben létünk alapja – az élővilág változatosságának megőrzése, a biológiai sokféleség megőrzése.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Még soha nem fogytak ilyen ütemben a vadon élők, a gerincesek 58%-a már eltűnt, miközben a Föld 7,6 milliárd lakója 38 milliárd háziállatot tart a vadonélők rovására. A fajok a vártnál százszor gyorsabban pusztulnak, a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabban tűnnek el.

 

Mit tehetünk mi az iskolában? Sokat!

Zöldítsd környezetedet, ültess fát és más növényeket, termelj haszonnövényeket, komposztálj, szelektálj és szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait!

A Föld Napja cselekvő ünnep.  Cselekedj Te is!

Gilicze Zoltán

2022. április 04.