Kerékpárral a Velencei-tó körül

Iskolánk – az előző évek hagyományait folytatva – idén is csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez. A témahét lezárásaként október 10-én kerékpártúrát szerveztünk az általános iskola diákjai és családjaik részére a Velencei-tó körül. Célunk a természetvédelemmel kapcsolatos szemlélet- és magatartásváltozás megerősítése, valamint a mindennapos kerékpárhasználatra előtérbe helyezése volt.

Utunkat a Velencei-tó keleti partján fekvő Velence városában kezdtük, majd a tó védett kerékpárútjain elindulva hozzákezdtünk a 35 km-es táv megtételéhez. Miután az északi parton leküzdöttünk néhány kisebb-nagyobb emelkedőt, megérkeztünk a pákozdi Katonai Emlékparkhoz. Az emlékpark hazánk egyik kiemelt nemzeti emlékhelye, mely azzal a céllal jött létre 2010-ben, hogy nemzetünk hadtörténelmének 1848-tól napjainkig terjedő időszakát bemutassa. A helyszínen kialakításra került az aradi mártírok emlékpontja is, gróf Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú emlékoszlopaival. A kopjafáknál Bonyhádi Kati néni rövid megemlékezést tartott a hősökről, majd az emléknap alkalmából elhelyzetük az emlékezés koszorúját is iskolánk nevében.

Utunkat a dinnyési madármegfigyelő torony felé folytattuk. A Dinnyési-fertő Természetvédelmi Területet, mely ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó egység, amely a Velencei-tóról kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet. Jelenleg a gém-félék kedvenc táplálkozó és költőhelye, valamint húszezernél is több vetési lúd menedéke.

Utunk a szemet gyönyörködtető tájon vezetett tovább Agárd felé, ahol hosszabb pihenőt követően visszaindultunk a velencei vasútállomáshoz.

Ezen a napon – a részt vevő családoknál – biztosan célt ért az a szándék, hogy mindannyian átérezzük a fenntarthatóság fontosságát, és felfigyeljünk személyes érintettségükre is. Kis odafigyeléssel mindannyian sokat tehetünk a Föld védelméért.

Köszönöm a biciklitúra szervezőinek, Bonyhádi Katalin és Varga Kinga tanárnőknek a gondos előkészítést, valamint a program nagyszerű lebonyolítását.

Gilicze Zoltán

2020. október 15.