Mozgásban a Patrona - felső tagozatosok zarándoklata Nagycenkre

A zarándoklat keretében koszorúzáson vettünk részt a Széchenyi mauzóleumban. Diákjaink a legnagyobb magyar síremlékénél tartott tárlatvezetéssel egybekötött szakmai előadást követően közösen imádkoztak, majd elhelyezték a megemlékezés mécseseit és virágait gróf Széchenyi István emléktáblájánál.

A program keretében Szarka Gábor helyi plébános a Nagycenki Szent István király templomban fogadta a Patronás diákokat, és röviden ismertette gróf Széchenyi István jelentőségét a plébániatemplom megmentésében és újjáépítésében. Diákjaink rövid műsorral, közös imádsággal és énekkel tisztelegtek a legnagyobb magyar katolikus elkötelezettsége és nemzetépítő munkássága előtt. A papi áldást követően közösen énekeltük el a magyar himnuszt és a katolikus magyarság néphimnuszát, a Boldogasszony Anyánkat.

Az egész napos zarándoklat lehetőséget teremtett a környék felfedezésére, például a Fertőbozra közlekedő Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton tett utazás alkalmával. Balfon a Panoráma Étterem fogadta meleg ebéddel a megfáradt vándorokat.

A nagycenki zarándoklat hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink jobban megértsék gróf Széchenyi István közjóért tett áldozatos munkáját, életművének jelentőségét. Betekintést nyerhettek a reformkor világába, valamint a gróf katolikus vallás iránti elkötelezettségébe.

Magyarország nem volt, hanem lesz.” (gróf Széchenyi István)

 

A program a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül benyújtott, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által kiírt pályázati támogatásból valósult meg. 

2021. szeptember 22.