Mozgásban a Patrona - Pákozd

Az ünnepi megemlékezés délelőttjén a 6. évfolyam, valamint a 7.c és a 8.c osztály 110 fős diáksága a „Hazafiság iskolája” program keretében az 1848/49es forradalom és szabadságharc eseményeiről, a dicsőséges szabadságharc utáni véres megtorlásról tanultak - másképp, mint az iskolapadban. Az interaktív program keretében megismerkedhettek a pákozdi csata jelentőségével, Batthyány Lajos gróf független felelős kormányának legfontosabb döntéseivel, valamint a huszárság történetével. Megtanulhatták a jellegzetes huszárvágást, és részt vettek az 1848-as katonai szabályzat alapján kidolgozott alaki kiképzésben is. Betekintést nyerhettek a katonai szolgálat 136 éves történetébe, a XX. század nagy háborúiba, valamint a magyarok részvételébe a nemzetközi békefenntartásban.

Az aradi vértanúk tiszteletére felállított kopjafáknál elhelyeztük iskolánk koszorúját, valamint a megemlékezés virágait és mécseseit, majd közösen imádkoztunk.

A megéhezett diákságot meleg ebéd fogadta az emlékparkban, majd a délután az alternatív tanóra folytatásaként kipróbálták a lézerpuska lövészetet, valamint a gránátdobást is.

Fontosnak tartjuk, hogy diákjainkkal közösen tanuljunk az összefogás, együttérzés történelmi példáiból, tisztelettel emlékezzünk nemzeti hőseinkre. 

A Pákozdi Katonai Emlékparkban töltött tematikus nap örök emlék lesz diákjainknak.

2021. október 12.