Nemzetközi Könyvajándék Nap 2022

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet felhívására a 2012-ben indult kezdeményezéshez idén negyedik alkalommal csatlakozott a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége. A 2012-es kezdet óta épp 10 év telt el. Az értékközvetítő kezdeményezés pedig mára hagyománnyá vált. 

A nagyszerű programot a világ számos pontján megtartják, hogy a Könyvajándék Nap alkalmából a környezetünkben élő gyermekeknek új könyvet adjunk ajándékba, vagy biztosítsuk a jó állapotú könyvek cserélgetési lehetőségét. A nemzetközi program célja, hogy minden gyermek átérezze az ajándékozás örömét, valamint minél több gyermek kerülhessen közelebb a mesék által teremtett csodálatos világhoz.  

A jubileumi év alkalmából az egész hetet a könyvek egymás közötti cserélgetése töltött be. A diákok lelkesen hozták be a még jó állapotú, de már többször kiolvasott könyveiket társainak. A bennünk rejlő meséknek közös gyökerük van, nyelvezetük gyönyörű, képszerű kifejezésmódjuk kiválóan fejleszti a kicsik és nagyok képzelőerejét, szókincsét. Ezért fontos számunkra, hogy a mese ügyét támogatva a mesemondással kapcsolatos eseményeket támogassuk. 

Az idei, jubileumi év alkalmából különleges délutánnal készültünk az általános iskola teljes diáksága számára, amelyet a 4.b osztályosok tánca nyitott meg. A 415 fős diákság Molnár Luca néptánc tanár koreográfiájában gyönyörködhetett. 

Ezután eredményhirdetésekre került sor. A Richter Gedeon Gyógyszergyár „Te és a természettudományok” címmel tudományos meseíró pályázatot hirdetett Levente Péter és Döbrentei Ildikó védnöksége alatt. A versenyre 500 pályamű érkezett, melyekből kiválasztották a legjobb 35-öt. Ezek a mesék egy tudományos mesekönyvben nyomtatásban is meg fognak jelenni, amely hamarosan kapható lesz a könyvesboltokban. A legjobb mesék közé beválogatták iskolánk két 4.a osztályos diákjának, Kovács Fülöpnek és Románszki Endrének a közös alkotását. Munkájukban Kálmán Erzsi néni segítette őket. Meséjüket – amelynek címe: A leghíresebb csillag titka – fel is olvasták a diákságnak.

A különleges programot a Magyar Kultúra Napján kihirdetésre kerülő versillusztrációs pályázat eredményhirdetése folytatta, amelyre kiemelkedően magas 173 pályamunka érkezett. Az egyes munkák kidolgozottsága kimagasló színvonalú volt, a kiadott versek hangulatának szuggesztív megragadása és illusztrálása igazi mesterműveket adott a zsűri kezébe.  Ebből a 173 alkotásból válogatta ki a zsűri hosszas vívódás után a legeslegjobbakat. Idén Nemes- Nagy Ágnes és Petőfi Sándor versekből válogattunk András bácsival, nem véletlenül. Idén ünnepeljük ugyanis a két költő emlékévét. Nemes- Nagy Ágnes 100 éves, Petőfi Sándor pedig 200 éves születésnapja előtt tisztelgünk. A beküldött rajzokból kiállítás nyílt az aulában, és az általános iskolai folyosókon.

Ezután került sor két felső tagozatos kiemelkedő versenyeredmény ismertetésére is. 

A Hebe országos  „Időutazók” elnevezésű levelező verseny történelmi projektversenyében, a „Széchenyi emlékversenyen” induló 7.c  és 8. c osztályos diákjaink nagyszerű eredményt értek el: 

Kiss-Győrffy Károly 7. és Mosolygó Mihály 9. helyezést ért el egyéniben a 7.c-ből, 

8.c-s fiúk csapata pedig 10. helyezést ért el: Albert Ákos, Berei Kornél, Csonka Márton és Nagy Marcell részvételével.  Felkészítő tanáruk: Hagyóné Vitus Györgyi.

2022. január 20-án került megrendezésre a kerületi rajzverseny, ahol szoros versenyben, a 7-8. évfolyamosok kategóriájában induló között Turi Kamilla 7.c osztályos diákunk 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Domján Tibor.

Természetesen az idei évben is minden osztály egy-egy könyvet is kapott ajándékba, amely az osztálykönyvtárát gazdagítja. 

A program zárásaként idén is különleges vendég érkezett a diákokhoz a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából. Köszönhetően annak, hogy nemrég az alsó és a felső tagozat is ellátogatott a Hagyományok Házába, így Dr. Sándor Ildikó mesemondó kapott meghívást, aki a Magyar Néprajzi társaság és a Hagyományok Háza tagja. Kiváló munkásságáért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Ő mesélt nekünk a JÓ és a SZERETET erejéről.

 

Csodálatos napunk volt, amit kicsik és nagyok együtt ünnepelhettek.

 

Gilicze Zoltán





 

2022. február 22.