Okos eszközök gimnáziumi rendeje

2024 augusztusában megjelent a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól szóló 245/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet. A rendelet (1) bekezdése a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatban korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól, amely a tanulók okos eszközét és mobiltelefon használatát szabályozza.

A Patronában, megelőzve a rendeletet, már az elmúlt tanévben reggel az osztályfőnökök az erre a célra készíttetett, zárható szekrényekbe rakatták a telefonokat, és azokat a diákok csak a szaktanárok által meghatározott órákon használhatták. Most ezt a gyakorlatot folytatjuk, de kicsit szigorítanunk is kell ezen.

Azok a tanulók, akik mobiltelefonnal, okos órával (esetleg továbbiakban okos eszközökkel) érkeznek az intézménybe, a reggeli osztályfőnöki 10 percben eszközeiket az osztályfőnök által ismertetett módon leadják. A mobiltelefonok a tanórák bizonyos hányadában – szaktanárok által előre meghatározott órákon – használhatóak, és utána ismét elzárásra kerülnek. A tanulók az utolsó órájuk után, csak az iskolából való távozásakor vehetik újra magukhoz az eszközöket, és csak az aulában kapcsolhatják vissza. Az ebédlőben ebédelés közben is tilos a mobiltelefon használata!

Aki a szabályt valamilyen formában kijátssza, megszegi, azonnal szaktanári beírásban részesül. A folyosóügyeletes tanárok és az igazgató szúrópróbaszerűen ellenőrzést végeznek, de bármely tanárnak jogában áll az ellenőrzés és a további intézkedés. Több telefon birtoklása azonnali igazgatói figyelmeztetés von maga után.

Megértő együttműködésüket köszönöm!

 

Budapest, 2024. szeptember 1.

 

Mátyásné Nagy Éva
gimnáziumi igazgató

2024. szeptember 04.