Kétkeréken az Ipoly mentén az Országos Kéktúra Napján

Október 12-én, az Országos Kéktúra Napján kerékpáros túrára hívtuk az általános iskolai családokat, hogy a ragyogó őszi napsütésben közösen tegyük meg a Szob és Ipolytölgyes közötti 32 km-es szakaszt. 

Utunk során gyönyörű tájakat és festői vidéki környezetet fedezhettünk fel, ugyanis utunk a Börzsöny hegység és az Ipoly folyó mentén vezetett, melyek lenyűgöző látványt nyújtottak a résztvevők számára. 

A túrát Szob városából, a vasútállomástól kezdtük, majd a hangulatos utcáival, valamint történelmi épületeivel teli kisvárost elhagyva Ipolytölgyes felé vettük utunkat. A kerékpárúton haladva a kisvárosi tájat dimbes-dombos mezők, szántóföldek és erdős területek váltották fel. Az Ipoly folyó közelsége, valamingt a sárguló levelek különleges hangulatot kölcsönzöztek az útvonalnak, a folyópart mentén haladva pedig elvétve láthattunk vízimadarakat, sőt még bivaly rezervátumot is. Ipolytölgyeshez érkezve megállapíthattuk, hogy maga a település egy igazi kis gyöngyszem, amely még őrzi a vidéki Magyarország báját. 

A bátrabbak a faluból a középkori Nagybörzsönyi Szent István-templomhoz kerekeztek fel. A templomlátogatásnak különös jelentőséget adott az, hogy a katolikus egyház ezen a napon tisztelgett az ugyancsak középkorban élő Boldog XI. János pápa előtt. 

A 12. században épült csodálatos román stílusú műemlék a masszív kőfalaival és keskeny ablakaival mára a Börzsöny-hegység egyik legértékesebb történelmi emléke lett. A Szent István-templomot a középkorban a helyi közösség használta, amely évszázadokon át megőrizte eredeti formáját. Különleges látványossága a templomnak a harangtornya, amely szintén a román stílus jegyeit hordozza magán. 

A templomból gyönyörű kilátás nyílt a falura és a környező hegyekre, ami igazán emlékezetessé tette a látogatást. A templomlátogatás kiváló alkalmat biztosított arra is, hogy idegenvezetéssel élhessük meg a középkori Magyarország szellemiségét, és kiváló hely volt arra, hogy elcsendesedjünk, és elmélyedjünk a múlt emlékeiben.

A kerékpártúra kiváló alkalmat biztosított arra, hogy elszakadjunk a város zajától, és a természet közelségét élvezve a családokkal közös programon vegyünk részt. Köszönjük Bonyhádi Katalin tanárnőnek a túra előkészítését és lebonyolítását, valamint Varga Kinga tanárnőnek a segítő munkáját.

Gilicze Zoltán

2024. október 13.