3. osztályosok évfolyammiséje Szent Lúcia ünnepén

„A test világa a szem.
Ha szemed ép, az egész tested világos.”

Mt. 6,22

December 13-án, a 3. osztályosok évfolyammiséjének keretében a megfáradtakra és a szenvedőkre, valamint Szent Lúciára, a tisztánlátás és az isteni megvilágosodás allegorikus alakjára emlékeztünk. Ez a nap 1582-ig, egészen a Gergely-féle naptárreformig, az év legrövidebb napja volt, ezért a tél közepének is tekintették.

„Hatalmas az Úr, és megerősíti az elfáradtakat: a benne bízók új erőre kapnak.”

Az adventi időszak misztériumában fellobbanó második gyertya a remény jelképe. Az első és a második gyertya erősödő fénye az örömteli reménykedést, az egyre növekvő világosságot, valamint Jézus eljövetelét szimbolizálja számunkra.

Szent Lúcia ünnepén a 3.a, 3.b és 3.c osztály diáksága szolgálattal egybekötött évfolyammisén vett részt, amely biztosította számukra a szent adventi időben Isten szeretetének közös megélését, közvetítését. A szentmise előkészületeként a diákok a hittan órák keretében készültek az alkalomra.

A szentmisét Michele atya – a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc főplébánia kormányzója – és édesapja tartotta, szolgálattevői pedig az osztály tanulói voltak.

Könyörgéseink:

  • Add Uram, hogy becsületben, szeretetben, békében éljünk osztálytársainkkal, tanárainkkal. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy odafigyeljünk egymásra és egyetértés, megbocsátás legyen közöttünk. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy az osztályunk leány és fiú tagjai között békesség legyen. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy észre vegyük a szegényebbeket és elesettebbeket, és a legjobb tudásunk szerint segítsük őket. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy csöndesség, nyugalom és szeretet legyen az osztályunkban. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy őszinte tisztelettel és figyelemmel forduljunk tanáraink felé, hogy minél több tudást átadhassanak nekünk. Hallgass meg, Urunk!
  • Add Uram, hogy Viola és családtagjai mielőbb mielőtt megtalálják a lelki békéjüket a közelgő karácsony idején. Hallgass meg, Urunk!

Urunk, Istenünk, védelmezzen és óvjon minket Szent Lúcia szűz és vértanú dicsőséges közbenjárása. Add, hogy égi születésnapját buzgón megüljük itt a földön, egykor pedig találkozzunk vele az örökkévalóságban. A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

A harmadik évfolyam diáksága – a Zeneiskola és Nagy Zsolt osztálytanító hangszeres kísérete mellett – énekekkel tette ünnepélyesebbé és meghittebbé a szent liturgiát. Hálásan köszönjük kollégáink – kiemelten Rigóné Tomka Lea hitoktató – tevékeny jelenlétét, a csodálatos zenei hátteret.

Gilicze Zoltán

2023. december 13.