Biciklitúrával csatlakozás az Európai Mobilitás Hetéhez

Az Európai Mobilitás Hetén biciklitúrára hívtuk a patronás családokat Bonyhádi Kati néni vezetésével.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi hetét idén szeptember 16. és 22. között, immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg Európa szerte azzal a céllal, hogy népszerűsítése a környezetbarát és fenntartható közlekedést. Az összeurópai kampány – a kerékpáros közlekedés előnyben részesítésével – kiemelten az ésszerű, környezettudatos közlekedés jótékony hatásaira, valamint a szemléletformálásra helyezi a hangsúlyt.

Az Európai Mobilitási Hétre szervezett biciklitúra kiváló alkalmat biztosított arra, hogy az alternatív közlekedési módok közül kiemelt hangsúlyt kapjon a kerékpározás, amely a mindennapokban is versenyképes alternatívát jelenthet az autózással szemben.

A 22. alkalommal meghirdetett mobilitási hét alkalmából mi is egy 22 km hosszú biciklitúrára indultunk Tatabányától Komárom-Esztergom megye gyöngyszeméig, Tatáig.

Az év kerékpárútjának is megválasztott Által-tér mentén csodaszép, látnivalókban bővelkedő úton haladtunk végig a vizek városáig. A Gerecse- és a Vértes-hegység találkozásánál található Tatát nem véletlenül nevezik a vizek városának, hiszen az Öreg-tó, a Cseke-tó, mellett számos gazdag vizű patak és ér is található itt. Tatán megkerültük az Öreg-tavat, gyönyörködtünk a partján álló vízi várban, amelyet Luxemburgi Zsigmond király építtetett 1397-ben.

Az energiával – ahogy az idei mottó is szól; "Takarékoskodj az energiával!" – igen, de a lelkesedésünkkel nem takarékoskodtunk. Sokan körbebringáztuk még a Cseke-tavat is, hogy felfedezhessük a romantikus műromokat, a minaretet, és bekukkanthassunk a tó kis szigeteire is.

Az egész napos kirándulás végére csapatunk fáradtan, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért haza. Köszönjük Kati néninek a túravezetést!

Az alábbi linken egy rövid videót is megtekinthetnek:
https://drive.google.com/file/d/1iE-EoNFDYP_X1CKEEHBQ_G_VL5Meb6qq/view?usp=sharing

Gilicze Zoltán

2023. szeptember 18.