Fenntarthatósági Témahét 2024.

Iskolánk – az előző évek hagyományait folytatva – idén is csatlakozott a Belügyminisztérium által meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez. A fenntarthatóságra való pedagógiai felkészítés egész életen át tartó tanulási és szocializációs folyamata, amely olyan tájékozott és tevékeny diákokat nevel, akik kreatív, problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek, és eligazodnak a természet-és környezetvédelem terén.

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében számos tanórán – természetismeret, földrajz, biológia, technika, osztályfőnöki órák keretében – hívjuk fel a diákok figyelmét a globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet, valamint a klímaváltozás, és az emberiség által egyre erőteljesebb ökológiai lábnyom veszélyeire. Ezek a veszélyek egyre erőteljesebben fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. Szerencsére a szemléletváltásra diákjainak igen fogékonyak.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy diákjainak átérezzék a téma fontosságát, és felfigyeljenek személyes érintettségükre is. Kis odafigyeléssel mindannyian sokat tehetünk a Föld védelméért.

 

Gilicze Zoltán

2024. április 23.