Mozgásban a Patrona, Balatonfüred

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége – a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül – sikeres pályázati elbírálásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által. A nyertes pályázatnak köszönhetően – a Báthory és a Széchenyi emlékév keretében – a diákok jó hangulatú tanulásban, hazánk kincseinek és nevezetességeinek mélyebb megismerésében, néphagyományunk és magyarságtudatunk megerősítésében részesülnek.

A Széchenyi emlékév keretében – a balatoni gőzhajózás megteremtésének emlékére, valamint ökoiskolai szerepvállalásunkat erősítve – 2021. május 26-án tematikus napot szerveztünk a 7.c osztályos diákjaink számára az leső gőzhajó vízre helyezésének helyszínére, Balatonfüredre.

A tematikus program keretében egyórás sétahajózással egybekötött programon vettünk részt, majd kisvonatra szállva kirándulást tettünk Balatonfüreden.

A megéhezett diákságot a Borcsa Étteremben meleg ebéd fogadta.

A sikeres program hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink jobban megértsék a balatoni gőzhajózás megteremtésének körülményeit, fontosságát, a reformkori magyarok összefogásának jelentőségét, a Széchenyi István által 1846-ban megszervezett Gőzhajózási Társaság fontosságát, amelynek eredményeként öt hónapon belül a Kisfaludy gőzhajó megépült, valamint szeptember 21-én már szállította is az első utasait.

 

Gilicze Zoltán

2021. május 28.