Mozgásban a Patrona, szentendrei Skanzen

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége – a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül – sikeres pályázati elbírálásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által. A nyertes pályázatnak köszönhetően – a Báthory és a Széchenyi emlékév keretében – a diákok jó hangulatú tanulásban, hazánk kincseinek és nevezetességeinek mélyebb megismerésében, néphagyományunk és magyarságtudatunk megerősítésében részesülnek.

A Báthory emlékév keretében – a határon túli és határon belüli hagyományainkat, valamint magyarságtudatunkat erősítve – 2021. május 25-én tematikus napot szerveztünk a 3. és az 5. évfolyamos diákjaink számára a szentendrei Skanzenbe. A tematikus program keretében múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött programon veszünk részt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Év-Kör-Kép címme a Pünkösdölés témakörében. Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumának kiállítása a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repítette az odalátogatókat.

A megéhezett diákságot a Skanzen Étteremben meleg ebéd fogadta.

A sikeres program hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink jobban elsajátítsák a magyar nyelvterület népi építészetét, megismerjék lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, nyolc tájegységre lebontva; Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros,  Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Bakony, Balaton-felvidék, Dél-Dunántúl, Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu, stb. 

 

Gilicze Zoltán

2021. május 28.