Patronás diákok a gyönyörűen felújított Operaházban

Öt év után megnyitotta kapuit az Operaház. Az általános iskola 6. b osztályos tanulói március 26-án látogatást tettek a Zoboki Gábor kezei alatt helyreállított épületben. Megállapíthattuk, hogy az épület szebb, mint valaha. Az igényes munkálatok eredményeként az épület visszanyerte eredeti 1884-es, Ybl Miklós féle állapotát, miközben teljes körű modernizáción esett át.

Az osztály a „Fülelő” programra érkezett a Magyar Állami Operaházba, amely a Operaház zenekarának élményekkel teli koncertje. Néha nehéz ráérezni, mire érdemes fülelni egy szöveg nélküli, tisztán hangszeres zenénél, könnyen eltévedhetünk a zenei formák, a rejtett utalások és a csak kottából kiolvasható összefüggések erdejében. Ezen a napon rá bíztuk magunkat az OPERA házi zenetörténészére, és Mona Dánielre, aki a Fülelő sorozat keretében közérthető ismertetőivel tette még élvezetesebbé az Opera Zenekar koncertjét. A műsorban felcsendültek Maurice Ravel,  Christoph Willibald Gluck, Jean-Philippe Rameau, Goldmark Károly művei.

Az épület bejárásakor megcsodáltuk az elképesztő színekben pompázó aranyozásokat, a precíz akusztikát, az átalakított zenekari árkot, a Lotz Károly féle szekkót.

Megállapíthattuk a nagyszerű program végén, hogy az opera az ember által létrehozott művészet megkérdőjelezhetetlen csúcsa, amiben találkozik minden művészeti ág.

2022. március 25.