Zarándoklat a budaörsi Kőhegyre

2020. szeptember 19-én zarándokútra hívtuk az általános iskolai családokat a budaörsi Mária-kápolnához Szűz Mária születésének emlékére és tiszteletére.

A zarándoktúra lehetőséget biztosított a programon részt vevő kirándulócsoportnak, hogy – a Farkasréti út zarándokútján végig haladva – részletes betekintést kapjanak Wendler Ferencről, a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére 1855. október 15-én felszentelt Kőhegyi kápolnáról, valamint újabb kirándulást tegyenek a Budai-hegység természeti szépségeinek megismerésére.

Igazi nyárias idővel ajándékozott meg bennünket a természet. A több mint 13 km-es utunk kiinduló állomása az Irhás-árokvolt, ahol közös imádkozással kezdtük meg utunkat a Szentháromság- szobornál. A barokk stílusú Szentháromság-szobor 1761 óta díszíti ezt a területet, amelyet a hagyomány szerint egy sváb szőlősgazda emeltetett.

Kirándulásunk második állomása a Rupp-hegy volt, amelynek lankái a budaörsi zarándokkúthoz vezettek át bennünket. Utunk a Starentanz kápolnához vezetett, ahol közösen fohászkodtunk a Szűzanyához. Érdekesség, hogy a seregélyek táncáról elnevezett Mária kiskápolna sokáig a Budapest felé vezető zarándok útvonal egyik stációja volt.

Utunk ezután a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére emelt és felszentelt Kőhegyi kápolnához vezetett, ahol Zsolt bácsi mesélt nekünk a szenthely jelentőségéről, érdekességeiről. Az előadásból az is kiderült, hogy a világon először itt a Kőhegyen nyilatkoztatta ki a Szűzanya magáról – a később dogmaként kihirdetett hittételt – mely szerint Ő a Szeplőtlen Fogantatás, 11 évvel Lourdes előtt. Arra, hogy ez hazánkban történt, minden magyar büszke lehet. Nem utolsó sorban azért is mert mi Mária országa vagyunk, ráadásul iskolánk védőszentje is a Szűzanya.

Tovább indulva megmásztuk a 315 m magas Odvas-hegyet. Ez a Budai-hegység legdélebbi, ugyanakkor leglátványosabb hegye, amely a Budaörsöt övező Csíki-hegyek fokozottan védett területéhez tartozik. Itt batyus ebédünk elfogyasztására, beszélgetésekre, valamint kisebb kötetlen játékra került sor.

A délután a kilátásban igen gazdag túránk során előbb a 343 m magas Farkas-hegyre kapaszkodtunk fel, majd utunk ezt követően az őszi arcát mutató 417 m magas Frank-hegyre indultunk, ahol számos piktortégla- üreg fogadta a fáradhatatlan gyermekeket. Kirándulásunkat a program végéhez közeledve a Farkas-völgyben folytattuk tovább, majd az Irhás-ároknál zártuk.

Wendler Ferenc életműve nemzeti érték. Szilárd, megingathatatlan keresztény hite, az emberek iránti szeretete és tisztelete az ifjúság számára követendő példa.

A családi kirándulás nemcsak nagy élmény volt mindannyiunk számára, hanem tovább erősítette közösségünket is. Köszönet a szervezőnek: Szabó Zsolt pedagógusnak.

Remélem november közepén újabb szép élmények várnak ránk.

 

Gilicze Zoltán

2020. szeptember 22.