Történelmi lámpás az MVM Dome-ban

Gárdonyi Géza Egri csillagok regényének máig tartó népszerűsége vitathatatlan, amelyhez nagyban hozzájárult az október 19-én az MVM Dome-ban a hatodik és a hetedik évfolyammal megtekintett nagyszerű előadás.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában bemutatott színdarabban egy új nézőpontból elevenedtek meg a kalandok. Azok, amelyek magát a regényt is olyan élvezetessé teszik.

Egy csapat várbeli gyerek szemszögéből élhettük át újra a történelmi eseménysorozatot, akik egy biztonságos helyről figyelték az eseményeket ahová a felnőttek azért zárták be őket, nehogy bajuk essen az ostrom során. Így köszöntek vissza történeteikkel a színpadon példaképeink; Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó István, Jumurdzsák és többiek.

Anno Gárdonyit az egri várban a fiával tett sétáin kezdte foglalkoztatni Bornemissza Gergely élete, amelyből azután néhány év elteltével született meg az a nagyszerű regény, amely a történelmünket lámpásként használva a múlt érdekes titkaiba is képes bevilágítani.

Hősöket, példaképeket, nagy tetteket láthattunk ezen az estén, és vele az egyedülálló történetet hűségről, bátorságról, hazaszeretetről, hősiességről.

Az előadás Gárdonyi Géza halálának centenáriumához kötődik; az 1922. október 30-án elhunyt író emléke előtt is tiszteleg.

Köszönjük Kálazy András édesapának a segítséget!

 

Gilicze Zoltán

2022. október 21.