2022/2023

"Új csillagnak új Királya"

December 7-én az általános iskola alsó és 5. évfolyamos diáksága mesével és muzsikával rendhagyó irodalomórán vett részt az iskola nagy dísztermében. A program a Népi játszóház-és alkotóműhely délutáni szakkör nyertes pályázatának köszönhetően a Csóri Sándor Alapnak köszönhetően valósult meg.

Terror Háza kiállítás, Európai Parlamenti szimuláció, demokráciajáték, és nemzetközi vita Kollégiumi hétvége

A Nemzeti Ifjúság Tanács, az Ifjúsági Párbeszéd Nemzeti Munkacsoporttal közösen pályázatot hirdetett az Ifjúság Európai Évével kapcsolatos helyi és kiemelt programok megvalósítására, melyet megnyertünk. Pályázati projektünk keretében egy vita fórumot valósítunk meg, a kollégiumi hétvégén. A rendezvény teret enged a fiatalok tájékoztatásának, vitájának és tevékeny részvételének az Ifjúság Európai Évének szempontjából releváns kérdésekben. A résztvevők az Európai Parlament működését fogják modellezni (vita-szimulációk, demokrácia játék, 3 csoportban, az Európai Parlamenti ülés szimulációja, vita valós politikai kérdésekről, fiktív szituációs gyakorlatba helyezve). 

 

Diákjaink a budapesti Amerikai Kuckóban

9. és 11. évfolyamos angolosainknak Lukácsné Borbély Krisztina  tanárnő segítségével lehetőségük nyílt privát, interaktív előadáson részt venni az amerikai oktatási rendszerről az American Corner oktatási és kulturális központban, ami helyileg a Corvinus Egyetem épületében található. 

Adventi kirándulás a családokkal

Lombhullás után a fák és bokrok közt megnő az erdei tér, mélyebb a csend és így menet közben jobban bepillanthattunk ez erdő magánéletébe. Advent előtt jó egy kicsit megállni, rendezni gondolatainkat, és megtisztult lélekkel várni karácsony szent éjszakáját.

Terézia Anya napja a hivatás ünnepe a gimnáziumban

A Patrona gimnáziuma minden évben november 17-én ünnepli a rendalapító, Boldog M. Terézia Gerhardinger boldoggá avatásának évfordulóját. Idén, a 37. évfordulón ünnepnapunk témája a HIVATÁS volt. Az ünnepi szentmise homíliája (Molnár Lehel, SP), M. Klarissza nővér napindítója, 15 éves diákjaink által tartott tanórák, a kerekasztal-beszélgetések, találkozások mindegyike az emberi és szakmai hivatásunk megtalálásának útjáról, örömeiről és nehézségeiről szóltak.