Határtalanul - Felvidéken

Program: „A Felvidék technikai és tudományos öröksége”
Létszám: 46 gyermek és 5 kísérő tanár
Időpont: 2023. június 14-16-ig 

Felvidéken jártunk, a Határtalanul pályázat keretében. A 3 napos kirándulás alatt bejártuk a Felvidék nyugati részét, rengeteg tapasztalatot szereztünk, és évfolyamtársainkat is jobban megismerhettük. Roskó Katalin idegenvezető az egész út folyamán lelkesen mesélt nekünk az érdekes látnivalókról. 
Első állomásként a komárnói erődöt csodáltuk meg, ahol kipróbáltuk, hogy milyen vaknak lenni, ugyanis az erőd belsejében van egy vaksötét labirintus, amin végigmehettünk. A komárnói Klapka teret is megnéztük, ahol hallhattuk a Klapka indulót, mivelhogy minden egész órában ez csendül fel az óratoronyból. Ógyalla volt a következő állomás, ahol Konkoly-Thege Miklós csillagvizsgálójában megismertük a csillagképek misztikumát és az obszervatórium történelmét. Gútán megnéztük a reformkori hajómalmot, és Közép-Európa leghosszabb fahídját. Deákiban elfoglaltuk a szállásunkat az Európa Panzióban. Este kártyáztunk, beszélgettünk, és a panzó munkatársai is nagyon segítőkészek és türelmesek voltak velünk szemben.
Második nap egy ebédcsomaggal indultunk útnak, első állomásként Selmecbányán a Bányászati Múzeumot tekinthettünk meg. Ez egy nagyon izgalmas része volt a kirándulásnak, mert tényleg leereszkedtünk a mélybe, és kedves idegenvezetőnkkel bepillantást nyerhettünk a bányászok mindennapi életvitelébe (Nem semmi, amilyen körülmények között dolgoztak!) Ezek után Selmecbánya belvárosában is megnéztük az ottani nevezetességeket (templomok, szobrok, Petőfi régi iskolája). Hosszabb buszozás után megérkeztünk Besztercebányára. Ott megismertük a város főterét és nevezetes épületeit, illetve csoportokban fagyiztunk egyet. 
Harmadik nap, kipihenten indultunk tovább. Elsőnek egy deáki alapiskolát látogattunk meg, akikkel jó kapcsolatot ápolunk. Az ottani diákok kisebb műsorral készültek számunkra, ami nagyon megható volt. Mi pár szóban megismertettük velük iskolánk fontosabb szabályait, érdekességeit, varázsát.  Búcsúzásként kölcsönösen megajándékoztuk egymást. Következő állomásként Jókára látogattunk el, ahol az ottani vízimalmot néztük meg, ami a Kis-Duna partján helyezkedik el, és műemlék épületként szolgál. 
Bebarangoltuk Pozsony óvárosi részét, villanegyedét, és a híres templomát is megnéztük, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia idején magyar királyainkat és királynőinket koronázták, az idegenvezető hölgy, Júlia lelkesen mesélt nagy uralkodóinkról. Örültünk, hogy a szabadidőben vásárolhattunk családtagjainknak szuvenírt, illetve kicsit sétálgathattunk a gyönyörű Pozsonyban.
Mindannyian nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen az érdekes és élményekben gazdag utazáson, és sok tudással térhettünk haza. Boldogan mesélünk itthon a Határtalanul programról ismerőseinknek, családtagjainknak.

                        a Patrona 7. évfolyama nevében: 
                    Börcsök Csenge, Kálazy Fanni és Tóth Abigél 

Budapest, 2023. június 20

2023. június 22.